Latvijā 20% automobiļu autogaismas ir kārtībā, vēl 20% ir jādodas autogaismas remontēt uz autoservisu, bet pārējiem gaismas ir noregulējamas pašu spēkiem, secināts pēc 3000 automobiļu pārbaudes Latvijā ikgadējās akcijas "Autogaismas – Kārtībā!", ko organizēja autoklubs LAMB sadarbībā ar AAS "ERGO Latvija", DUS "Viada", OCTA un CSDD.

Gan autokluba LAMB biedri, gan citi autovadītāji, kas piedalījās akcijā, atzinīgi novērtēja tās nozīmi, veicinot satiksmes drošību. Statistika liecina, ka autokluba LAMB aicinājumam pārbaudīt autogaismas atsaucies ievērojams autovadītāju skaits, gan tie, kas tikai vēlas pārbaudīt autogaismas, gan tie, kas reāli apzinās savu autogaismu trūkumus un vēlas tos novērst. Kopumā Rīgā, Ādažos, Daugavpilī, Valmierā, Liepājā un Ventspilī tika pārbaudītas vairāk nekā 3000 automašīnas.

Šīs akcijas mērķis bija veicināt satiksmes drošību un, diennakts gaišajam laikam kļūstot īsākam, aicināt autovadītājus lielāku uzmanību pievērst savu automašīnu gaismām. Tieši nenoregulētas autogaismas bieži mēdz būt satiksmes negadījuma iemesls, tādēļ akcijas ietvaros, lai palīdzētu autovadītājiem ne tikai galvaspilsētā, bet citos Latvijas reģionos, autoklubs LAMB piedāvāja iespēju pārbaudīt un noregulēt autogaismas bez maksas.

Arī CSDD statistika nepārprotami liecina, ka aizvadītajā gadā lielākā daļa satiksmes negadījumu bijis tumšajos gada mēnešos. Katram autovadītājam būtu jāņem vērā traģiskā informācija, ka aizvadītajā gadā 52% satiksmes negadījumu ar bojāgājušajiem uz valsts autoceļiem reģistrēti tieši krēslā un tumsā. Savukārt CSDD statistika par tehnisko apskašu atteikumiem liecina, ka bojātas autogaismas joprojām ir visizplatītākais iemesls automašīnām vecumā līdz deviņiem gadiem

Autokluba LAMB prezidents Juris Zvirbulis, kurš akcijas "Autogaismas – Kārtībā!" īstenošanu vada jau divpadsmito reizi, ir pārliecināts, ka šī satiksmes drošības akcija nevar novecot. ""Autogaismas – Kārtībā!" nav kinofilma vai teātra izrāde, autogaismu stāvoklis ir un būs aktuāls vienmēr, kamēr cilvēki pārvietosies ar automašīnām," uzskata Zvirbulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!