Šogad turpināsies automašīnu tirgotāju cīņa par izdzīvošanu, vērtējot nozares attīstības perspektīvas 2010.gadā, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja automašīnu tirgotāja SIA "Domenikss" direktors Viktors Troicins.

"Situācija autotirgū diez vai būs labāka, ja ne vēl sliktāka. To uzskatāmi pierāda kopējās tendences valstī, valdības atbalsta trūkums auto industrijai, darbošanās pretēji nozares interesēm, piemēram, ne tikai palielinot jau esošos, bet arī ieviešot jaunus nodokļus," skaidro uzņēmējs.

"2009.gadā jaunu automašīnu pārdošanas apjoms ir dramatiski – par 80%-85% – krities visos segmentos. Patlaban atsevišķos segmentos tirgus rādītāji ir tikpat lieli kā "Domenikss" pārdoto automobiļu skaits attiecīgajā segmentā 2008.gadā. Tas liek domāt, ka 2010.gadā auto tirgus Latvijā būs tādā pašā līmenī kā pirmajos mūsu valsts neatkarības gados," norāda Troicins.

Viņš uzsver, ka lielākā daļa autotirgotāju un pēcpārdošanas (serviss, rezerves daļu tirdzniecība) pakalpojumu sniedzēju jau šobrīd cieš zaudējumus. "Tāpēc arvien aktuālāks kļūs jautājums – cik ilgi katrs no mums varēs atļauties ciest zaudējumus? Tas liecina, ka izmaiņas šogad noteikti būs," norāda uzņēmējs.

"Ir apsveicami, ka daudzi autotirgotāji šajā laikā spēj pārorientēties un tomēr turpināt savu darbību. Salīdzinot ar nekustamā īpašuma nozari, auto nozarei tas izdodas daudz labāk. Visticamāk, izdzīvot šajā laikā palīdz un ieņēmumus dod iepriekšējos gados pārdoto automobiļu apkalpošana, garantijas remontdarbu veikšana, kā arī automobiļu reeksports," skaidro Troicins.

Viņš prognozē, ka šogad autoparka neatjaunošanas dēļ būtiski varētu tikt ietekmēta ceļu satiksmes drošība. "Lai arī iepriekšējos gados Latvijā strauji pieauga jaunu automobiļu reģistrācija, mēs tik un tā bijām vienā no pēdējām vietām starp Eiropas Savienības valstīm automobiļu vecuma ziņā. Tagad šis rādītājs noteikti pieaugs, kas nozīmē, ka drošība uz ceļiem ievērojami mazināsies," uzsver "Domenikss" vadītājs.

Viņš norāda, ka pasliktinās arī automašīnu tehniskais stāvoklis, jo naudas ekonomijas nolūkos cilvēki arvien biežāk izvēlas lētākus un ne tik kvalitatīvus servisa pakalpojumus, kā arī bieži vien veic tikai pašus nepieciešamākos auto remontdarbus. Īpaši tas novērojams ekonomisko automobiļu segmentā.

Autotirgotājs uzskata, ka valdībai būtu nepieciešams uzsākt arī dažādus negodīgas konkurences ierobežošanas pasākumus.

""Domenikss" 2010.gadā plāno saglabāt līdzšinējo pārdošanas apjomu līmeni un apgrozījumu, iespējams, sasniegt pat nedaudz labākus rādītājus," informēja Troicins.

Kā ziņots, SIA "Domenikss" apgrozījums 2008.gadā bijis 46,31 miljons latu, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija. Tas ir par 19,4% mazāk nekā 2007.gadā, kad kompānijas apgrozījums sasniedza 57,48 miljonus latu.

2008.gadā "Domenikss" nopelnījis 136 078 latus, kas ir 21,6 reizes mazāk nekā 2007.gadā, kad šis rādītājs bija 2,93 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!