Eiropas neatkarīgā jauno automobiļu drošības pārbaudes organizācija "EuroNCAP" šogad atzīmē savas pastāvēšanas 20. gadadienu. Šim notikumam par godu "EuroNCAP" publicējis video, kā aizvadīto 20 gadu laikā ir pilnveidojusies automobiļu drošība, demonstrējot vienā un tajā pašā trieciena testā 1997. gada "Rover 100" un mūsdienu "Honda Jazz" drošības līmeni.

"Rover 100" bija viens no pirmajiem septiņiem ģimenes hečbekiem, ko savos pirmsākumos "EuroNCAP" izmēģināja triecienu testos. Tas saņēma vissliktāko rezultātu – tikai vienu zvaigzni no piecām iespējamām. Tā līdzgaitnieki "Fiat Punto", "Nissan Micra", "Opel Corsa" un "Renault Clio" saņēma divas zvaigznes, bet "Ford Fiesta" un "Volkswagen Polo" – trīs.

Kā atzīmē "EuroNCAP" speciālisti, braucot ar "Rover 100" automobili 64 km/h ātrumā un ietriecoties šķērslī ar 40% virsbūves priekšdaļas pārklājumu, autovadītājs un priekšā sēdošais pasažieris gūtu dzīvībai bīstamas traumas un paši saviem spēkiem no automobiļa nemaz neizkļūtu. Savukārt mūsdienu "Honda Jazz" tādā pašā trieciena testā interjers praktiski paliek neskarts.

Aizvadīto 20 gadu laikā "EuroNCAP" ir pārbaudījis vairāk nekā 630 jauno modeļu un pavisam sadauzījis aptuveni 1800 automobiļu. Šādi pārbaudījumi ļāvuši potenciāli glābt daudz cilvēku dzīvību, jo autoražotāji būtiski pārplānoja spēkratu modelēšanu tieši drošības jomā, pateicoties "EuroNCAP" publicētajiem testu rezultātiem.

Pirms 20 gadiem, piemēram, jau minētajos ģimenes hečbekos nebija tādu mūsdienās pašsaprotamu drošības elementu kā pasažieru drošības spilvens, sānu drošības aizkari, drošības jostu fiksācijas atgādinātājs un braukšanas elektriskā stabilizācijas sistēma. Eiropā mūsdienās jaunajos automobiļos tas ir jau standarts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!