Vācijas lielākais automobilistu klubs (ADAC), kurā ir vairāk nekā 18 miljoni biedru, vērš autoražotāju uzmanību uz to, cik viegli un ātri ir nozogami automobiļi ar viedajām atslēgām.

Viedās atslēgas ir ļoti ērtas automobiļa lietošanā –, lai atslēgtu durvis un iedarbinātu automobili, atslēgas nemaz nav jāizņem no kabatas, jo tās darbojas bezvadu režīmā. Tomēr tas tajā pašā laikā ir arī šī ekstras lielākais trūkums no drošības viedokļa.

ADAC publicējis video, kurā demonstrē, ka ar viedo atslēgu aprīkoto automobili ir iespējams nozagt mazāk nekā minūtes laikā. Lai to paveiktu, nepieciešams izmantot bezvadu atslēgas signāla pastiprinātāju. Tādējādi automobili var nozagt no mājas pagalma vai sabiedriskās iestādes stāvvietas, ar pastiprinātāju radot automobiļa drošības sistēmai iespaidu, ka saimnieks ar visu atslēgu atrodas divu līdz trīs metru attālumā no spēkrata, kas ir tipiskais rādiuss atslēgas nostrādāšanai.

Bezvadu atslēgas signāla pastiprinātājs spēj palielināt šādas atslēgas darbības rādiusu līdz pat vairākiem simtiem metru, atklāj ADAC eksperimenti. Un šāds pastiprinātājs neesot nemaz tehnoloģiski sarežģīta ierīce.

Ja ar šādu pastiprinātāja metodi automobilis ir atslēgts, tad zaglis ar to var turpināt braukt tik ilgi, kamēr neizslēdz dzinēju. Pat ja automobilī ir maz degvielas, tvertni var uzpildīt, dzinēju neizslēdzot, un tādējādi ar zagto spēkratu netraucēti izbraukt no valsts.

ADAC ir izmēģinājis vairāk nekā 20 jaunos automobiļus no vairāk nekā 10 markām, un katrā no šiem gadījumiem speciālistiem ar signāla pastiprinātāju izdevies ne tikai atslēgt spēkratu, bet arī iedarbināt tā dzinēju un uzsākt braukšanu.

Jāatzīmē, ka arī Latvijā būtiski pieaudzis ar bezvadu atslēgu aprīkoto automobiļu zādzību skaits. Gada pirmajos trijos mēnešos ir nozagti 98 automobiļi, kas ir jaunāki par 10 gadiem. Liela daļa no tiem bijuši aprīkoti ar viedo atslēgu, informē Valsts policija. Visbiežāk ir zagtas BMW, "Audi" un "Toyota" markas automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!