Dažādi negadījumi ar auto degvielas uzpildes stacijās notiek regulāri, bet salīdzinoši biežāk tieši brīvdienās un svētku laikā, liecina uzņēmuma "Statoil" un apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" novērojumi. Tipisks negadījums, ko mēdz izraisīt transportlīdzekļu vadītāji, ir aizbraukšana ar neatvienotu degvielas vai autogāzes uzpildes pistoli, tā sabojājot degvielas uzpildes stacijas aprīkojumu. Par šādiem bojājumiem vidējā apdrošināšanas kompensācija ir ap 250 eiro.

"Brīvdienu bezrūpība un pirmssvētku satraukums bieži vien ir iemesls neuzmanībai, kas nereti noved pie negadījuma, par kuru pēc tam arī pašam gribas teikt – ak, cik muļķīgi! Tāpēc, tuvojoties Jāņiem, autovadītājus un viņu pasažierus īpaši aicinām aizdomāties par savu un līdzcilvēku drošību, lai svētki neizmaksātu pārāk dārgi," norāda "Statoil Fuel & Retail Latvia" pārstāvis Edgars Medisons.

Raksturīgi negadījumi, kas mēdz notikt degvielas uzpildes stacijās, ir arī uzbraukšana uzpildes stacijas teritorijā esošajam aprīkojumam, norobežojošām apmalēm, barjerām un tamlīdzīgi. Savukārt kravas auto vadītāji nereti nerēķinās ar transportlīdzekļa parametriem un mēdz sabojāt degvielas uzpildes staciju sedzošās jumta konstrukciju daļas, ēkas fasādi vai citas teritorijā esošās automašīnas. Šādi misēkļi notiek salīdzinoši reti, taču tas var izmaksāt līdz pat 2 500 eiro.

"Svarīgi ir atcerēties, ka arī degvielas uzpildes stacijas teritorijā, tāpat kā citur, ir jāievēro satiksmes noteikumi. Bieži transportlīdzekļu vadītāji mēdz ignorēt stacijas teritorijā uzstādītās zīmes, un gadījumā, kad to nav, aizmirst, ka te svarīgākais ceļu satiksmes organizācijas noteikums ir tā dēvētais "labās rokas" princips, kad priekšroka ir tam vadītājam, no kura pa labi ir brīvs ceļš," stāsta "Ergo" atlīdzību nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Parasti nodarītos zaudējumus, kas radušies minētajos apstākļos, sedz vainīgā transportlīdzekļa OCTA.

Ko darīt, lai neradītu vēl lielākus zaudējumus, ja esat kļūdījies, uzpildot degvielu?

  • Ja ieliets benzīns dīzeļdegvielas vietā vai otrādi: nemēģiniet auto iedarbināt, ja esat to izdarījuši, neuzsāciet vai pārtrauciet braukšanu, izslēdziet dzinēju. Auto ir jānogādā servisā. 
  • Ja ieliets 95. markas benzīns 98. markas vietā: nesatraucieties, līdz auto servisam vienkārši izvairieties no braukšanas ar pilnu jaudu.
  • Ja ieliets 98. markas benzīns 95. markas vietā: viss kārtībā, nekādi draudi auto nepastāv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!