Kompānija "Ford" publicējusi video, kurā uzskatāmi demonstrē, kā kopš 1908. gada līdz mūsdienām pilnveidojusies automobiļu priekšējo lukturu gaismspēja. Šim nolūkam tika izmantoti sešu paaudžu "Ford" automobiļi, sākot ar 1908. gada "Ford Model T" līdz jaunākajam "Ford Mustang" ar ksenona lukturiem.

"Ford Model T", kas tika ražots periodā no 1908. līdz 1927. gadam un tika realizēti 15 miljonos eksemplāru, tika aprīkoti ar acetilēna lukturiem. Autovadītājiem tie bija jāaizdedz manuāli pirms došanās ceļā.

Video sižetā velosipēdists uz tumša ceļa atrodas 12 metru attālumā no automobiļa. Spriežot pēc eksperimenta rezultātiem, "Model T" lukturu gaisma velosipēdistu šādā attālumā praktiski neizgaismo necik.

Vēl šajā eksperimentā "Ford" izmantoja 1932. gada "Ford Model Y", 1966. gada "Ford Anglia 105e", 1976. gada "Ford Fiesta", 1994. gada "Ford Mondeo" un 2016. gada "Ford Mustang GT". Modernā "Ford" ksenona lukturi, pēc autoražotāja aplēsēm, šajā eksperimentā izrādījās trīskārt efektīvāki nekā halogēnie.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!