Pagājušā gadsimta 50. gadi Amerikas Savienotajās Valstīs ir ekonomiskā uzplaukuma laikmets, kurā tika būvēti leģendārie lielgabarītu spēkrati, kas mūsdienās kļuvuši par autobūves klasiku un vērtīgu materiālu kolekcionāriem. Divi šādu eksemplāru – "Edsel Villager" un "Pontiac Bonneville" – transportāciju Latvijā iemūžinājis "Kurbads".

Pirmo reizi ieraugot "Edsel Villager" un "Pontiac Bonneville", nerodas šaubas par šo automobiļu izcelsmi – plūstošas līnijas, milzīgi gabarīti, sēdekļi dīvāna lielumā un apaļās lampas. Īsts amerikāņu sapņa piepildījums.

"Edsel Villager" ir "Ford" rūpnīcas "Mercury - Edsel - Lincoln" ražošanas līnijas zīmols, kura mūžs ilga nieka trīs gadus (1958 – 1960), jo neveiksmīga mārketinga un nepilnīgas tirgus izpētes dēļ tas "Ford" kompānijai nesa lielus zaudējumus. Tomēr tas nemaina faktu, ka "Edsel Villager" ir kļuvis par gana unikālu auto mūsdienās.

Sešvietīgie "Edsel Villager" tika saražoti nepilnās 8000 vienībās. Par tā gaitas īpatnībām prese tolaik rakstīja: "Groza galvu tikpat lēni kā amerikāņu bifelis". Ģimenes auto darbina 5,9 litru V8 karburatoru dzinējs, kas uz riteņiem novada 303 ZS lielu jaudu. Automobilim ir trīspakāpju automātiskā pārnesumkārba. Noripojot no konveijera, automobiļa cena bija ap 2900 ASV dolāriem (23 562 dolāri jeb 21 116 eiro mūsdienu valūtas vērtībā).

""Edsel" ir ļoti gara bāze – vairāk nekā 6 metri, jāievēro arī tā platuma īpatnības. Iedarbinot automobili, ir manuāli jāpalielina benzīna padeve karburatorā, samazinot gaisa padevi. Tādas lietas mūsdienu auto ir grūti iedomāties! Ideāli atjaunots!" stāsta "Kurbada" pārstāvis Anatolijs Vasiļjevs.

"Pontiac "Bonneville" 1959. gada modelis. Kā tolaik rakstīja ASV prese: ""Pontiac" modeļu augstākais plaukts. Ar "Bonneville" automobili kompānija pārgājusi jaunā līmenī – "Pontiac" vairs nav neveiklais "Chevrolet" vecākais brālis."

Pieturoties pie amerikāņu autobūves tradīcijām, "Bonneville" ir 6,4 litru V8 motoru attīsta 300 ZS jaudu. Tam ir četrpakāpju automātiskā pārnesumkārba. Divdurvju automašīna sver 1850 kg. 1959. gadā atkarībā no komplektācijas cena bija ap trīsarpus tūkstošiem ASV dolāru (28 437 dolāri jeb 25 475 eiro mūsdienu valūtas vērtībā).

"Šis ir vēl lielāks un smagāks par "Edsel". Bet pie stūres liekas dinamiskāks un jaudīgāks. Pie nokraušanas vēl vairāk jāuzmanās – ieteicams to darīt tikai, vadoties pēc spoguļiem. Kopumā auto ir ārkārtīgi ērts. Sēdekļi kā dīvāni. Piekare ir ļoti mīksta, jābrauc uzmanīgi, jo sasveras pagriezienos, bet uz ceļa saķere ir augstā līmenī," rezumē "Kurbada" pārstāvis Vasiļjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!