Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" sadarbībā ar Valsts policiju, Drošas braukšanas skolu un Latvijas Transporta apdrošinātāju biroju uzsākuši drošas braukšanas kampaņu "Esi pie stūres – atceries fiziku!".

"Braucot pie stūres, autovadītājam ir jāpieņem tūkstošiem lēmumu, no kuriem ir atkarīga satiksmes drošība. Tāpēc braukšanas laikā ir pilnībā jākoncentrējas tieši uz šo procesu, kā arī jāizvērtē visi vides un infrastruktūras faktori, kuri ietekmē braukšanu. Autovadītājam ir jābūt pārliecinātam, ka tas spēj kontrolēt situāciju un automašīnu, nevis otrādi," uzsver Drošas braukšanas skolas direktors, autosportists Jānis Vanks.

"Ar katru kilometru stundā, ar kuru palielinās braukšanas ātrums, palielinās arī risks. Bet autovadītājam jebkurā brīdī ir jābūt pārliecinātam, ka tas braukšanas ātrums, ar kuru viņš konkrētajā brīdī pārvietojas, ļauj viņam kontrolēt automašīnu arī tad, ja notiek kaut kas neparedzēts," stāsta Vanks.

Pētījuma dati liecina, ka 58% gadījumu ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) ietekmēja ierobežota redzamība, 42% – ierobežota saķere ar ceļa virsu; un 13% – koki, kas aug ceļa nodalījuma joslā vai ārpus tās. 50% negadījumu ir notikuši uz labā stāvoklī esoša, sausa asfalta.

Tāpat pētījuma autori norāda, ka autovadītājs var novērst CSNg tādā gadījumā, ja spēj izvairīties no sadursmes, apgāšanās vai uzbraukšanas gājējam, kas ir iespējams savlaicīgi samazinot braukšanas ātrumu, apturot transporta līdzekli vai manevrējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!