Pagājušonedēļ Maskavā apcietinātā blogera Ērika Davidoviča Kituašvili, kurš plašāk pazīstams vienkārši kā Davidičs, advokāts Sergejs Žorins šodien publicējis Davidiča "YouTube" profilā "Smotra.ru" video, kurā argumentēti atspēko savam klientam izvirzīto apsūdzību.

Žorins vērš uzmanību uz trim apstākļiem. Pirmkārt, noziegums, kas tiek inkriminēts Davidičam, noticis 2008. gadā. Otrkārt, nozieguma radītie zaudējumi ir 1,35 miljoni rubļu (nepilni 17 tūkstoši eiro pēc šodienas valūtas kursa). Treškārt, cietušais šajā lietā ir apdrošināšanas sabiedrība.

Saskaņā ar Krievijas kriminālkodeksu šāds noziegums jākvalificē pēc 159. panta 5. punkta – krāpniecība apdrošināšanas jomā. Saskaņā ar šo pantu, krimināllietā minētie radītie zaudējumi nav uzskatāmi nedz par lieliem, nedz par sevišķi lieliem. Patiesībā šāds noziegums ir klasificējams kā vidēji smags. Turklāt šādam noziegumam noilgums ir seši gadi. Ja seko likuma burtam, tad 2016. gadā nemaz nevar ierosināt lietu par tamlīdzīgu noziegumu, kas pastrādāts 2008. gadā. Tomēr realitātē izmeklētāji lietu ir ierosinājuši un acīmredzot negrasās to pārtraukt.

Kā norāda Davidiča advokāts, ja Maskavas prokuratūra pieņems taisnīgu lēmumu, tad Ēriku Kituašvili varētu no apcietinājuma atbrīvot jau šonedēļ.

Atgādinām, ka lieta pret Davidiču ierosināta saskaņā ar Krievijas kriminālkodeksa 159. panta 4. punktu – krāpniecība sevišķi lielos apmēros.

Kituašvili tika arestēts 21. februārī, bet nākamajā rītā tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu līdz 2016. gada 20. aprīlim.

Pēdējā laikā Davidičs bija izvērsis aktīvu cīņu pret korupciju autoinspekcijā, atmaskojot kukuļņēmējus gan ceļu policijā, gan transportlīdzekļu tehniskajā apskatē.

Pats Davidičs vainu izvirzītajās apsūdzībās noliedz. Tiesas sēdē viņš paziņoja, ka aizvadītā gada laikā atklājis vairāk nekā 300 korupcijas gadījumu autoinspekcijā. Varasiestāžu lēmumu viņu apcietināt Davidičs saista ar nesen publicēto filmu par korupciju autoinspekcijā.

Davidičs ir dibinātājs un publiskā seja Krievijas vislielākajai automobilistu komūnai "Smotra.ru", kas pulcē vairāk nekā trīs miljonus cilvēku. Tāpat Davidičs videotēkā "YouTube" publicē ne tikai "korumpētu policistu medību" video, bet arī jaudīgu automobiļu testa braucienus, kuros viņš būtiski pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un lieto nenormētu leksiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!