Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā tika izskatīta Dittas Rietumas jeb pašpasludinātās pamatiedzīvotāju ķēniņienes lieta par nepakļaušanos policijas likumiskajām prasībām. Šis incidents, kura dēļ arī notika tiesa, bija radījis plašu rezonansi medijos un sociālajos tīklos, jo pati Rietuma bija to nofilmējusi un publicējusi internetā.

Tiesnese, uzklausot Dittu Rietumu un pārbaudot lietas materiālus, atzinusi, ka bez ambulatorās tiesu psihiatriskās ekspertīzes noteikšanas nav iespējams vispusīgi un objektīvi izskatīt minēto lietu. Lai pārliecinātos, vai Ditta Rietuma prettiesiskās darbības laikā nav bijusi nepieskaitāmības stāvoklī, tiesa norīkojusi "godzemes ķoneņienei" psihiatrisko ekspertīzi, uz kuru Rietumai jāierodas 1. jūlijā.

Arī šo tiesas procesu Ditta Rietuma un viņas domubiedri no Latviešu biedrības iemūžinājuši bagātīgā, vairāk nekā divu stundu garā videomateriālā. Portāls "Delfi" no tā izveidojis spilgtāko momentu izlasi un nepilnu pusstundu garo sižetu varat redzēt šī raksta ievadā.

Ditta Rietuma uz tiesu bija ieradusies, ģērbusies tautiskā ietērpā un līdzi paņēmusi arī trejdeksni. Tāpat viņa bija sagatavojusi pieteikumu tiesneses noraidījumam, tomēr tiesa to nepieņēma.

"Pamatiedzīvotāju ķēniņiene", kurai ir bagātīga ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu bagāža, nepakļāvās policistu likumiskajām prasībām, kad tika apturēta par kārtējo braukšanu ar automobili bez derīgas tehniskās apskates. Sieviete ieslēdzās automobilī, atteicās policistiem dot dokumentus, mēģināja bēgt un visai krāšņi izrunājās, līdz nonāca policijas iecirknī, kur viņai tika sastādīts protokols, kas ir arī šīs tiesas sēdes pamatā.

Pēc tam, kad tiesa bija nolasījusi spriedumu, kas nav pārsūdzams, piecēlās Latviešu biedrības (neformālās) Goda tiesas priekšsēdētājs Valdis Freimantāls un paziņoja, ka laicīgās tiesas lēmums ir atceļams tūlīt un tepat. Pēc tam Latviešu biedrības locekļi devās prom un rīkoja savu Goda tiesu.

Video pilnā apmērā ar tiesu Dittas Rietumas lietā:

Rietumas runa pēc tiesas:

Latviešu biedrības Goda tiesa:

Video ar incidentu, kas Dittu Rietumu padarīja plaši pazīstamu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!