Foto: AFP/Scanpix

Ir pagājis tikai mēnesis, kopš radās neskaidrības par dažu "Volkswagen" (VW) modeļu CO2 izmešu mērījumiem, un VW lielā mērā šīs neskaidrības jau ir atrisinājis. Veicot apjomīgu iekšējo izmeklēšanu un rādītāju pārbaudi, ir noskaidrots, ka gandrīz visu modeļu versiju CO2 izmešu rādītāji atbilst oriģināli noteiktajiem. Tas nozīmē, ka šos automobiļus var reklamēt un pārdot bez jebkādiem papildu ierobežojumiem.

Aizdomas par to, ka pašreiz ražoto automobiļu degvielas patēriņa rādītāji ir nelikumīgi modificēti, nav apstiprinātas. Veicot atkārtotus rādītāju mērījumus, tikai deviņās VW zīmola modeļu versijās tika noteiktas mazas nesakritības.

Līdz Ziemassvētkiem šo modeļu versiju rādītāju atkārtotus mērījumus veiks neatkarīgs tehnisko pakalpojumu sniedzējs, kura darbu pārraudzīs attiecīgās iestādes. Ja atkārtotie mērījumi būs ekvivalenti oriģinālajiem, papildu darbības netiks veiktas. Šos automobiļus dīleri varēs pārdod bez jebkādiem papildu ierobežojumiem. Ja neatbilstības tiks atklātas, vecos mērījumus pielāgos jaunajiem datiem, izmantojot parasto procedūru.

Šos izmeklēšanas rezultātus VW iesniedza federālajai valdībai un Vācijas Federālajai autotransporta pārvaldei (KBA). VW izteiktās aizdomas par to, ka problēmas varētu skart 800 tūkstoš automobiļu, nav apstiprinātas.

Neatbilstības, kas atklātas tikai deviņās modeļu versijās, vidēji pielīdzināmas tikai dažiem CO2 gramiem, kas saskaņā ar Eiropas Jauno braukšanas ciklu degvielas patēriņu palielina par aptuveni 0,1-0,2 litriem uz 100 kilometriem.

Ņemot vērā, ka VW katru gadu saražo miljoniem automobiļu, šīs modeļu versijas veido tikai 0,5% no visiem VW zīmola automobiļiem.

VW meitas uzņēmumi "Audi", "Škoda" un "SEAT" arī ir piekrituši veikt līdzīgas pārbaudes tiem automobiļiem, par kuriem sākotnēji radušās tādas pašas aizdomas.

Globālā tirgus situācija nemainās, kā arī nav nepieciešamas nekāda veida tehniskās modifikācijas. Ņemot vērā šo informāciju, sākotnēji paredzētie divu miljardu eiro lielie zaudējumi arī nav apstiprināti.

Tas, vai VW izjutīs nelielas ekonomiskās sekas, ir atkarīgs no veicamo pārbaužu rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!