Foto: Reuters/Scanpix

Koncerns "Volkswagen" (VW) varētu atpirkt no dažiem klientiem automobiļus, kas aprīkoti ar "dīzeļdzinēju skandālā" ierautajiem motoriem. Tomēr šādā gadījumā tas attiektos tikai uz ASV tirgu. Ar šādu informāciju klajā nācis vācu autoražotāja advokāts Roberts Žufrs, kurš pārstāv VW koncernu Sanfrancisko tiesā, vēsta izdevums "The New York Times".

"Atsevišķu automobiļu remonts var aizņemt pārāk daudz laika. Tādēļ esam gatavi šādus spēkratus no to īpašniekiem atpirkt vai arī pieņemt citu līdzīgu lēmumu, tomēr pagaidām šis jautājums vēl nav pilnībā izlemts," paziņojis Žufrs.

Atsevišķu "dīzeļdzinēju skandālā" ierauto automobiļu remonts pagaidām nav iespējams, jo VW piedāvātais problēmas risinājums, lai novērstu kaitīgo izmešu daudzuma falsifikāciju, nav apmierinājis ASV varasiestādes. Ierēdņi šaubījās, ka autoražotāja piedāvātais remonts ļaus būtiski izmainīt situāciju.

"VW nolēma krāpties dzinēja izplūdes gāzu kaitīgo izmešu testos, bet pēc tam to mēģināja slēpt. Viņi turpināja melot, bet, kad tika pieķerti, turpināja to noliegt. Rezultātā tūkstošiem tonnu slāpekļa oksīda nodarījis ļaunumu Kalifornijas iedzīvotāju veselībai. Autoražotājam situācija ir jāizlabo un jādara tas ir pareizi," paziņojis Kalifornijas Gaisa resursu padomes (CARB) priekšsēdētāja Mērija Nikolsa.

Sanfrancisko tiesā, kurā uzstājās VW advokāts Žurfs, tika paziņots, ka atsaukums uz remontu ASV skar 575 tūkstošus automobiļu. Tomēr visā pasaulē VW uz remontu atsaucis 11 miljonus automobiļu, no kuriem vairums ir Eiropā.

"Dīzeļdzinēju skandāls" plašu publicitāti ieguva 2015. gada septembri. Toreiz ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) apsūdzēja VW speciāla programmnodrošinājuma izmantošanā, kas samazina kaitīgo izmešu daudzumu dzinēja izplūdē, kad sistēma "saprot", ka šādi mērījumi tiek veikti. Autoražotājs beigu beigās atzina, ka ir apzināti krāpušies. VW koncernam draud miljardos mērāmi sodi un saistītās izmaksas falsificējošās programmatūras novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!