Foto: Publicitātes attēli

ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) apvaino vācu koncernu "Volkswagen" (VW) tās ražoto automobiļu reālā kaitīgo izmešu daudzuma slēpšanā. Tiek pieļauts, ka rezultātā VW nāksies samaksāt vēsturē vislielāko sodu, kāds ASV tirgū uzlikts autoražotājam, vēsta aģentūra "Automotive News".

EPA pārstāvji paziņojuši, ka VW nelikumīgi saviem automobiļiem, kas komplektēti ar divlitru turbopūtes četrcilindru dīzeļdzinēju, ir uzstādījis speciālu programmatūru, kas ievērojami samazina kaitīgo izmešu daudzumu ekoloģisko testu laikā.

Kad dzinējam pieslēdz mērierīces, tā elektroniskā vadība automātiski pārslēdzas "tīrajā režīmā". Pēc kontroles pabeigšanas, motora elektroniskā vadība pāriet standarta iestatījumos, kuru rezultātā reālais kaitīgo izmešu daudzums izplūdē 40 reizes pārsniedz pieļaujamo normu.

EPA pieļauj, ka šādai krāpniecībai varētu būt pakļauti 482 tūkstoši vācu koncerna automobiļu, kas ASV tirgū realizēti kopš 2008. gada. No populārākajiem VW koncerna modeļiem ar šo motoru var minēt "Jetta", "Beetle", "Golf", "Passat", kā arī "Audi A3".

Saskaņā ar federālo likumu maksimālais sods par katru pārdoto defektīvo automobili var sasniegt 37,5 tūkstošus ASV dolāru (33,2 tūkstoši eiro). Tādējādi VW koncernam draud naudassods līdz 18 miljardu dolāru apmērā (16 miljardi eiro).

"Personīgi izsaku nožēlu, ka esam zaudējuši uzticību savu klientu un arī visas sabiedrības priekšā. Ar valsts iestādēm sadarbosimies pilnā apmērā, lai atklāti, ātri un pilnīgi noskaidrotu faktus šajā lietā. VW ir pasūtinājis arī neatkarīgo izmeklēšanu," preses paziņojumā informē VW valdes priekšsēdētājs Martins Vinterkorns.

Šobrīd VW ir licis markas izplatītājiem ASV pārtraukt ar divlitru dīzeļdzinēju aprīkoto automobiļu tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!