Foto: Publicitātes attēli

Ziemas tumšais periods ir vislabākais "pļaujas laiks" autozagļiem, kuriem paveras arvien vairāk iespēju pastrādāt ieplānoto zādzību nepamanītiem. Pagājušā gada tumšajā periodā no oktobra līdz martam, salīdzinot ar gada gaišajiem mēnešiem, automašīnu zādzību skaits pieauga par 50%, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" statistika.

Domājams, ka šī tendence nemainīsies arī šogad, jo oktobrī, salīdzinot ar septembri, jau ir novērojams izteikts automašīnu zādzību skaita pieaugums (150%). Turklāt "Balta" drošības dienesta operatīvā informācija liecina, ka pēdējā laikā zagļi, izmantojot modernās tehnoloģijas, īpaši pievērsušies to auto zādzībām, kuri aprīkoti ar tā saukto "Keyless Go" (bezatslēgu) iedarbināšanas sistēmu.

Kā liecina "Balta" statistika, kopējā situācija auto zādzībās nav iepriecinoša – lai gan, salīdzinot šī un pagājušā gada periodu no janvāra līdz oktobrim, automašīnu zādzību skaits ir samazinājies par 17%, būtiski pieaudzis luksus klases automašīnu, kas aprīkotas ar tā saukto "Keyless Go", zādzību skaits.

"Balta" drošības dienesta speciālisti novērojuši, ka zagļu "darbarīki" kļuvuši daudz profesionālāki –, pateicoties "Keyless Go" iedarbināšanas sistēmai un tās uzlaušanai, ir iespējams nozagt automašīnu pāris minūšu laikā.

"Keyless Go" ir vispārējs apzīmējums sistēmai, kas autovadītājam ļauj komfortabli iekļūt automašīnas salonā un iedarbināt motoru ar automašīnas panelī integrētu "Start&Stop" pogu, neizņemot automašīnas aizdedzes atslēgas un/vai signalizācijas pultis no lietotāja kabatas vai somiņas.

Visvairāk automašīnas zog no teritorijām, kas nav noslēgtas pa perimetru, piemēram, daudzstāvu māju pagalmos vai uz ielas pie privātmājām, ja automašīna novietota ārpus žoga.

Mūsdienās ir attīstījusies arī automašīnu uzlaušanas tehnika. Automašīnu zagļi ar pārvietojamu aparatūru planšetdatora izmērā noskenē un pārtver ar "Keyless Go" sistēmu aprīkotās automašīnas atslēgšanas un iedarbināšanas pults signālu, lai pēc tam dotos pie iekārotās automašīnas, netraucēti to attālināti atvērtu, iekāptu un, nospiežot iedarbināšanas pogu, aizbrauktu.

Izraudzītais upuris visdrīzāk pat šo procesu nepamanīs, kaut gan pults atrodas automašīnas lietotāja mājā vai kabatā, jo zagļiem pieejamā aparatūra spēj noskenēt pulti kaut caur mājas sienu.

"Tiklīdz uzzinājām par šo jauno auto zādzības metodi, brīdinājām klientus, kuru automašīnas varētu būt riska zonā. Pateicoties kopīgi rastajiem drošības risinājumiem, jau šobrīd esam pasargājuši daudzus klientus no nevajadzīgām galvas sāpēm," norāda "Balta" pārstāvis E.Sīlis-Jaunsīlis.

Apkopojot "Balta" reģistrētos pieteikumus par nozagtiem auto, secināts, ka visbiežāk tiek zagtas "BMW" markas un "Toyota Land Cruiser" modeļa automašīnas. Tāpat zagļu iekārotas ir arī "Lexus", "Mercedes-Benz", "Volkswagen" un "Audi" markas automašīnas.

Papildu drošībai un signalizācijai būtu jāpievērš uzmanība to spēkratu īpašniekiem, kuriem auto ir ierīkota "Keyless Go" sistēma, īpaši "Toyota Land Cruiser", "BMW X5" un "X6", "Audi Q5", "Land Rover" un "Range Rover", "Lexus GS" un "RX", kā arī "Mercedes-Benz GL", "ML" un S-klasei.

Lai parūpētos par savas automašīnas drošību, apdrošinātāji iesaka:

  • Automašīnu centieties nenovietot tumšās, neapdzīvotās un nepārredzamās vietās, kā arī naktī uz ielas;
  • Vislabāk automašīnu novietojiet garāžās, privātās sētās vai sargu pārraudzītās autostāvvietās;
  • Aprīkojiet savu automašīnu ar profesionālu signalizācijas sistēmu;
  • Ja automašīnai ir "Keyless Go" iedarbināšanas funkcija, tad pavisam noteikti iebūvējiet automašīnā papildu pretaizdzīšanas sistēmas, kas:
  1. neļauj / aizkavē auto iedarbināšanu bez atslēgas – pie tādām pieder atsevišķi uzstādāmi bezkontakta imobilaizeri (piemēram, "Skybrake") vai slepenie slēdži;
  2. dod iespēju atrast jau nozagtu transportlīdzekli – to iespējams izdarīt ar radiomeklēšanas sistēmām (piemēram, "Sherlog", "Trackguard").
    • Papildus signalizāciju sistēmas uzstādīšanai ieteicams apdrošināt savu automašīnu, lai spēkrata zādzības gadījumā īpašnieks saņemtu atlīdzību.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!