Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā nozagtas jau 214 automašīnas – 104 no tām jaunākas par 10 gadiem. Šo mašīnu kategorijā dominē apvidus automašīnas, bet zagtāko automašīnu saraksta augšgalā atgriežas BMW modeļi, portālu "Delfi" informēja apdrošināšanas sabiedrība "Gjensidige Baltic".

Īpaši piesardzīgiem jābūt "Toyota Land Cruiser", BMW, "Toyota RAV4" un "Audi" markas automašīnu īpašniekiem. "Jau pērn bija vērojams, ka mazinājusies zagļu interese par "Toyota Land Cruiser", tomēr šis auto joprojām ir starp zagtākajām mašīnām. 2014. gadā bija nozagti 32 šīs markas auto, bet pērn – 26," norāda "Gjensidige Baltic" KASKO produktu vadītājs Ivars Getliņš.

Turpretim būtisks popularitātes pieaugums zagļu acīs vērojams 5. sērijas BMW automašīnām, kas pēdējo trīs gadu laikā strauji iekļuvušas zagtāko sarakstā. 2013. gadā nozagtas piecas, 2014. gadā – 13, bet 2015. gadā – 35 BMW 5. sērijas automašīnas.

Savukārt 3. sērijas BMW statistika ir ar līdzīgi pieaugošu tendenci – attiecīgi 2013. gadā nozagtas septiņas, 2014. gadā – 10, bet aizvadītajā – 19 šīs sērijas automašīnas.

Turklāt BMW ir populārākais zagtais automašīnas modelis arī šā gada trijos mēnešos – kopā janvārī, februārī un martā nozagtas 17 BMW 3. un 5. sērijas automašīnas, kas jaunākas par 10 gadiem.

"Bieži atklājas, ka nozagtajām mašīnām bijis tikai rūpnīcā uzstādītās drošības sistēmas, tādēļ, izvēloties sev šādu auto, ir vērts padomāt arī par papildus pretaizdzīšanas sistēmu uzstādīšanu," atzīst "Gjensidige Baltic" KASKO produktu vadītājs Ivars Getliņš.

Jau pēdējos trīs gadus vērojama satraucoša statistika par nozagtajām automašīnām – kopš 2013. gada vidēji nozagts par turpat 100 vecumā līdz 10 gadiem automašīnām vairāk nekā iepriekšējā gadā.

2013. gadā bija nozagtas 368 automašīnas vecumā līdz 10 gadiem, 2014. gadā tādu bija 467, bet pērn – 539.

Savukārt šā gada pirmajos trijos mēnešos nozagtas jau vairāk nekā 100 automašīnas vecumā līdz desmit gadiem un, ja šādos tempos situācija turpinās attīstīties, gada kopējā statistika būs ievērojami bēdīgāka nekā pērn.

Tādēļ auto īpašniekiem ir jāpievērš uzmanība ne vien KASKO apdrošināšanas polisē rakstītajam un apdrošinātajiem riskiem, bet arī jāparūpējas par sava auto drošību, uzsver apdrošinātājs.

"Primāri tas nozīmē, ka mašīna ir jāaprīko ar papildu drošības sistēmu, jo redzams, ka rūpnieciski uzstādītās pret aizdzīšanas sistēmas zagļiem nav pietiekams šķērslis. Turklāt ikdienā ir arī jāizvērtē, cik droša ir vieta, kur automašīna tiek novietota," uzsver Getliņš.

Viņš piebilst, ka turpat zagtāko mašīnu topa augšgalā ir arī "Audi A4" un "Audi Q5" automašīnas, kā arī "Toyota RAV4". Turklāt "Toyota RAV4" palēnām zagto auto skaita ziņā nomaina iepriekš tik ļoti zagto "Honda CRV".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!