Foto: Kadrs no video
Jaunais gads uz Latvijas ceļiem iesācies traģiski. Bojā gājuši jau vairāk cilvēku, nekā pērnā gada visā janvārī. Viena no ceļu satiksmes negadījumu riska grupām ir gājēji, kuri šķērso šoseju. LTV1 raidījums "Zebra" nolēma veikt eksperimentu, kā gājēja pārvietošanās ātrumu ietekmē apledojis ceļš.

Šim nolūkam "Zebra" no sākuma izmērīja, cik ilgā laikā gājējs var noiet 14 metrus (tik plata ir, piemēram, šoseja uz Tallinu) pa sausu asfaltu un pēc tam tādu pašu attālumu – pa apledojušu. Pa sausu asfaltu "Zebra" izmantotajam "mundrajam skolniekam" ar startu no vietas 14 metrus izdevās noskriet 3,5 sekundēs. Tomēr tāda pati disciplīna uz apledojuša asfalta – 5,5 sekundes (atskaitot reizes, kad eksperimenta dalībnieks paslīdēja un nokrita).

Teiksiet – tikai divu sekunžu starpība, nu un tad!? "Zebra" vadītājs atgādina pavisam vienkāršu fizikas likumu: automobilis, braucot ar 50 km/h, sekundē veic 14 metrus, bet ar 90 km/h ātrumu – 25 metrus sekundē. Tātad, neaprēķinot savas spējas laicīgi šķērsot ceļu, negadījuma iestāšanās risks ir visai reāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!