Jauns gads – jauna kārtība. Varbūt šī jaunā kartība neskars gluži visus, bet vismaz tos, kuri pērk un pārdod lietotas automašīnas. Kādas izmaiņas skar lietoto automobiļu tirdzniecību, sākot ar 2017. gadu, skaidro TV raidījums "Zebra".

"Turpmāk ir noteikts, ka transportlīdzekļu tirdzniecība ir jebkura Latvijā nereģistrēta transportlīdzekļa pārdošana. Tātad ar transportlīdzekļa tirdzniecību var nodarboties tikai noteiktā kārtībā reģistrēts tirdzniecības uzņēmums," skaidro Aivis Ozoliņš, CSDD transportlīdzekļu reģistrācijas daļas pārstāvis.

"Līdz šim bija atļauts, ka transportlīdzekļu tirdzniecības uzņēmums drīkst sniegt starpnieka pakalpojumu, pieņemot nereģistrētu transportlīdzekli tirdzniecībai no cita komersanta, tad turpmāk šādu starpniecības pakalpojumu tirdzniecības uzņēmums vairs nedrīkstēs sniegt, bet drīkstēs tirgot tikai tos transportlīdzekļus, kurus pats ir iegādājies ārvalstīs un kā preci ir šeit ievedis," precizē Ozoliņš.

Autoplaču saimniekiem tagad ir jādomā, kā pārkārtot savu darbu, lai atbilstu jaunajiem noteikumiem – vai nu jāved pašiem iekšā automašīnas, vai jāpieņem tirdzniecībā jau Latvijā reģistrēti spēkrati.

Bet kā šīs noteikumu izmaiņas skar lietoto automobiļu pircējus? "Pircējam Latvijā nereģistrētu transportlīdzekli nevajadzētu iegādāties ārpus transportlīdzekļu tirdzniecības vietas. Galvenais, ka pircējs, iegādājoties transportlīdzekli, kas ir reģistrēts Latvijā, nebūs uzņēmies saistības, kas iepriekšējam pircējam jeb transportlīdzekļa ievedējam ir bijušas ārvalstīs," skaidro CSDD transportlīdzekļu reģistrācijas daļas pārstāvis.

Tādējādi lietoto automobiļu pircējiem palielinās iegādes drošība, ja auto vedējs ir zināms un ir dokumentos – nebūs jāatbild par saistībām, kas spēkratam varētu būt radušies iepriekšējā īpašnieka valstī. Tāpat tas ļaus precīzāk iekasēt nodokļus.

"Tirdzniecības noteikumos ir noteikts, ka informācija, kas ir tirdzniecības reģistrā par Latvijā nereģistrētiem transportlīdzekļiem, tāpat kā par reģistrētajiem, būs publiski pieejama. Tātad turpmāk patērētājiem CSDD varēs nodrošināt informāciju arī par vēl nereģistrētajiem transportlīdzekļiem, kuri noteiktajā kārtībā ir pieņemti un atrodas tirdzniecībā," norāda Ozoliņš.

Tomēr daudzus interesēs jautājums, ko līdz ar jauno kārtību darīt situācijā, kad divas privātpersonas vēlas viena otrai šeit Latvijā pārdot lietoto automobili. Vai arī tad obligāti jāiet uz autoplaci? "Attiecībā uz fiziskajām personām nekas nemainās. Tāpat kā iepriekš fiziskās personas drīkst savstarpēji vienoties, atnākt uz CSDD un veikt pārreģistrāciju. Un arī tāpat kā iepriekš fiziskās personas savu jau reģistrēto transportlīdzekli var nodot tirdzniecībai autoplačos," mierina CSDD transportlīdzekļu reģistrācijas daļas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!