Braukšana ar automobili ziemā un vasarā atšķiras pamatā ar divām būtiskām lietām – ziemā ir slidens un tumšs, tādēļ automobili vajadzētu ne tikai pienācīgi sagatavot ziemai, bet arī parūpēties par noderīgu ekipējumu tajā.

Pienācīga sagatavošanās tumšākajam gadalaikam ir parūpēšanās par redzamību – lukturiem un logu stikliem. Ja tie ir apsūbējuši, tie būtu jānopulē, ko var izdarīt dažādos autoservisos. Tāpat pirms braukšanas lukturus vajadzētu notīrīt no netīrumiem, kuri citkārt ierobežo starmešu spožumu.

Vai durvju gumijas vajadzētu nopūst ar silikonu? Ja to dara pareizi, kāpēc nē. Kļūda ir ar silikonu pūst gumijas pie atvērtām durvīm automobilim, kuram ir ādas salons – šī ķīmija bojā ādas krāsojumu. Tāpat silikonu nedrīkst pūst uz zamšveidīgās gumijas, īpaši tāda ir ap durvju stikliem, kuriem nav rāmja.

Braucot ziemā, bagāžniekā līdzi vajadzētu paņemt lukturīti – ērtāks būs ar magnētu, kuru var piestiprināt pie virsbūves, kamēr darbojaties ap spēkratu. Tāpat nevajadzētu aizmirst par atstarojošo vesti, lai būtu pamanāms citiem satiksmes dalībniekiem, kamēr rosāties ap automobili.

Pirms ziemas noteikti pārbaudiet gaisa spiedienu rezerves ritenī, lai vajadzības gadījumā tas būtu darba kārtībā. Tāpat neaizmirstiet paņem līdzi lāpstiņu, kas noderēs, ja ziemā sanāks iestigt. Vēl šajā ziņā jāparūpējas par velkamo striķi ar kārtīgām karabīnēm. Atcerieties arī paņemt līdzi akumulatora uzlādes elektriskos vadus jeb "piepīpētājus".

Raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots iesaka paņemt līdzi arī elektrisko pumpi, kas var noderēt riteņa piepumpēšanai. Tāpat salonā līdzi jābūt lupatiņai, ar ko notīrīt ne tikai lukturus, bet arī numurzīmi, kurai jābūt ne tikai redzamai saskaņā ar likumu, bet numurzīme kalpo arī kā milzīgs atstarotājs.

Galvenais – atcerieties, ka ziemā degvielu tvertnē vajadzētu ar lielāku rezervi nekā gada siltajā periodā. Pirmkārt, lielo temperatūras svārstību dēļ tvertnē veidojas ūdens kondensāts. Otrkārt, ja kaut kur iestiegat un mēģināt izbraukt, tad automobilis degvielu patērē vairāk nekā braucot parastos apstākļos. Tāpat arī degviela noderēs, ja no iestigšanas nespējat aizbraukt – motors darbosies, bet jūs, salonā sēžot un gaidot palīdzību, ilgāk būsiet siltumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!