Cik lielu piekabi drīkst vilkt ar parastajām B kategorijas autovadītāja tiesībām? Kad nepieciešama speciālā kategorija BE? To savā sižetā skaidro LNT raidījums "Zebra".

"Šeit pamatā ir runa par skaitļiem – par pilno masu. Jāatceras, ka ar B kategorijas autovadītāja tiesībām transportlīdzekļa pilnā masa nedrīkst pārsniegt 3,5 tonnas. Savukārt piekabes pamatā iedalāmas tādās, kurām pilnā masa ir līdz 750 kilogramiem un pēc tam lielākas," skaidro Juris Teteris, CSDD kvalifikācijas daļas priekšnieks.

Ar B kategorijas autovadītāja tiesībām drīkst braukt ar līdz 3,5 tonnas smagu vieglo automobili, kam pieāķēta piekabe ar pilno masu līdz 750 kilogramiem. Visa šī "vezuma" kopējā pilnā masa nedrīkst pārsniegt 4250 kg. Tomēr šādā gadījumā (3,5 līdz 4,25 tonnas) papildu B kategorijai vajag nokārtot arī "96. kodu" (pietiek tikai ar braukšanas eksāmenu).

Nākamā ir situācija, kad piekabei pilnā masa ir vairāk par 750 kg. Šādu piekabi drīkst vilkt arī ar B kategorijas tiesībām, tomēr šādā gadījumā vilcējsavienojuma kopējā pilnā masa nedrīkst pārsniegt 3,5 tonnas.

Ja automobiļa un piekabes kopējā pilnā masa pārsniedz 4250 kg, tad autovadītājam nepieciešamas BE kategorijas tiesības. Šādā gadījumā jau drīkst braukt ar septiņu tonnu stastāvu – līdz 3,5 tonnām automobilim un līdz 3,5 tonnām piekabei.

Vairumā gadījumu, ja piekabei ir divas vai vairāk riteņu asis un sava bremžu sistēma, droši var teikt, ka tās pilnā masa ir virs 750 kg.

Tāpat jāpaskatās sava automobiļa ražotāja norādītie dati. Piemēram, kompaktam spēkratam autoražotājs savā specifikācijā var būt liedzis vilkt piekabi smagāku par, piemēram, 900 kilogramiem. Ja tomēr pārkāpsiet ražotāja noteikto limitu, pēc negadījuma apdrošinātājs var atteikt jums zaudējumu izmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!