Ir septembris, un skolās sācies jaunais mācību gads – pa trim vasaras mēnešiem autovadītāji jau bija paspējuši aizmirst, piemēram, ka uz ielas pēkšņi var izskriet bērnu bariņš, tādēļ LNT raidījums "Zebra" autovadītājiem atgādina dažādus riskus un to mazināšanas iespējas.

Pirmā lieta, kas autovadītājam ir jāatceras, – ātrums! Tagad pie visām mācību iestādēm dienas laikā atļauts braukt ar ātrumu līdz 30 km/h. Šādu braukšanas ātrumu ir svarīgi arī ievērot, jo tas ievērojami ļauj samazināt reakcijas laiku un bremzēšanas ceļu, ja nu gadījumā uz braucamās daļas negaidīti izskrien kāds bērns.

Ja bērns iet pār ielai, tas vēl nenozīmē, ka viņš arī pāries – bērnam var atsieties kurpe vai izkrist kaut kas no somas –, un tad viņš uzreiz metīsies atpakaļ, lai tās savas mantas savāktu. Autovadītājam jārēķinās un jābūt gatavam uz šādu pavērsienu.

Būtiski ir ievērot piesardzību arī pie sabiedriskā transporta pieturām. Ja bērns kavē skolu, tad viņš var strauji izlēkt gan no transporta priekšdaļas, gan aizmugures, gan arī sāniem. Turiet kāju gatavībā uz bremžu pedāļa, piekodina "Zebra" vadītājs Pauls Timrots.

Vēl jābūt vērīgam, braucot gar ielas malu stāvēšanai novietotajiem automobiļiem. Bērns ir augumā īss, un autovadītājs var nepamanīt, ka starp spēkratiem stāv bērns, kurš gaida brīdī, kad skriet pāri ielai.

Ja bērns iet viens pats, visdrīzāk viņš būs prātīgs un atcerēsies vecāku norādījumus. Ja redzat bērnu grupiņu, tad tas ir sprādzienbīstams maisījums, norāda Timrots, tur var notikt jebkas un jebkurā brīdī – kādām kaut kas ienāks prātā, un uz kuru pusi viņi skries, to nevarat paredzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!