Tuvojoties gada nogales svētkiem, TV raidījums "Zebra" eksperimentā noskaidroja, vai ir patiesi sabiedrībā valdošie mīti, ka promiles policijas alkometrā var uzrādīt arī pārtikas produkti. Rezultāti izrādījās pārsteidzoši.

Interesanti, ka pat pēc vienas šokolādes konfektes "Vētrasputns" apēšanas elektroķīmiskais alkometrs, kādu izmanto patruļās arī ceļu policija, uzrādīja 0,18 promiles. Savukārt, tūlīt apēdot otro tās pašas markas šokolādes konfekti, alkometrs jau uzrādīja 0,4 promiles.

Arī it kā bezalkoholisko alu vai pat kvasu nevajadzētu dzert, braucot pie stūres. Pat izdzerot aptuveni glāzi kādu no tiem, ja tūlīt apturēs policija, alkometrā tiks uzrādītas vismaz 0,18 promiles. Pēc divām glāzēm kvasa alkometrs uzrādīja pat 0,519 promiles, kas jau pārsniedz Latvijā atļauto 0,5 promiļu limitu autovadītājiem.

Nevienam nebūs pārsteigums, ka mutes skalojamais, kas satur alkoholu, izelpā tūlīt uzrāda milzīgas promiles. "Zebra" eksperimentā pēc pirmās mutes skalošanas minūtes alkometrs uzrādīja 3,6 promiles.

Savukārt nedz apelsīni, nedz klepus konfektes alkometrā tūlīt pēc to patērēšanas nekādas promiles "Zebra" eksperimentā neuzrādīja.

Kādēļ pēc, piemēram, šokolādes konfektēm alkometrs tūlīt uzrāda promiles, it kā būtu izdzerta pudele alus? Konfektēs ir liels olbaltumvielu īpatsvars, un tas izelpā maldina alkometra elektroķīmisko sensoru, uzrādot it kā alkohola koncentrāciju šajā izelpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!