Фото: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušā ASV vingrošanas izlases ārsta Lerija Nasara seksuālās vardarbības upuriem ASV Tieslietu departaments samaksās 138,7 miljonus ASV dolāru lielu kompensāciju, jo Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) sākotnējās apsūdzības neuztvēra nopietni, vēsta BBC.

Nasaram par seksuālo vardarbību pret sportistēm piespriests 175 gadu cietumsods. 139 jaunās sportistes un sievietes iesniedza apsūdzības pret ārstu, kurš četrus olimpiskos ciklus strādāja vingrošanas komandā.

FIB asi tika kritizēts par to, ka sākotnēji pietiekami nopietni neuztvēra šīs apsūdzības. Kritiku pauda arī olimpiskās medaļnieces ASV olimpiskās komandas sastāvā Simona Bailsa, Elija Raismana un Makeila Maronija, kuras arī bija cietušas no Nasara darbībām.

"Lai arī šis izlīgums neatcels Nasara nodarīto kaitējumu, mēs ceram, ka tas palīdzēs sniegt no viņa noziegumiem cietušajiem nepieciešamo atbalstu, lai turpinātu atgūties no pārdzīvotā," teikts Tieslietu departamenta paziņojumā.

2021. gadā ASV Tieslietu departaments secināja, ka FIB neņēma vērā apsūdzības pret Nasaru un pieļāva virkni kļūdu savā izmeklēšanā.

FIB izmeklēšana par Nasaru tika sākta 2015. gadā, taču inspektors izmeklēšanā pieļāva kļūdas, tostarp nespēju oficiāli dokumentēt tikšanos ar ASV vingrošanas amatpersonām pēc tam, kad viņi bija pabeiguši savu piecu nedēļu iekšējo izmeklēšanu par ārsta uzvedību. Vēlāk radās sarežģījumi sazināties ar valsts un vietējām iestādēm par iespējamo risku, ko viņš turpināja radīt sportistēm. Nasars turpināja apmeklēt pacientus vairāk nekā gadu pēc tam, kad FIB pirmo reizi izvirzīja viņam apsūdzības.

2018. gadā ASV Vingrošanas federācija brīvprātīgi sāka bankrota procedūru, baidoties no tiesu prāvu lavīnas no seksuāli izmantotajām sportistēm.

Izmeklēšanas laikā Londonas olimpiskā čempione Maronija stāstīja, ka olimpiskās komandas ārsts viņu seksuāli izmantoja vairākus gadus, pirmo reizi ar vardarbību saskaroties jau 13 gadu vecumā.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !