Foto: AFP/Scanpix
Tūkstošiem nacionālistiski noskaņotu cilvēku piektdien gājienā Maskavā izkliedza pret imigrantiem un Ziemeļkaukāza tautību pārstāvjiem vērstus saukļus, atzīmējot Krievijas Tautas vienotības dienu un atspoguļojot etniskās nesaskaņas.

Maskavas dienvidaustrumu rajonā Ļubļinā oficiāli atļautā gājiena dalībnieki skandināja saukļus "Krieviju krieviem, Eiropu baltajiem!", "Slava krievu tautai!"

Tomēr pirmo reizi tamlīdzīgā gājienā izskanēja saukļi pret valdošo premjerministra Vladimira Putina vadīto partiju "Vienotā Krievija", skandinot "nost ar blēžiem un zagļiem". Gājienā piedalījās arī pazīstamais Krievijas liberālais blogotājs Aleksejs Navaļnijs, kas asi kritizējis valdību.

Tautas vienotības diena Krievijā 2005.gadā tika pasludināta par brīvdienu, kurā pieminēt uzvaru pār Poliju 1612.gadā un kas tādējādi aizvieto 1917.gada revolūcijas atceres svinības, kuras notika 7.novembrī.

"Patriotisms, pilsonība un tēvzemes mīlestība ir pamatvērtības, kas vienmēr ir saistījušas kopā daudzetnisko Krievijas valsti," Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs teica svinīgajā ceremonijā Ņižņijnovgorodā, kurš piedalījās arī Putins, dažādi reliģiskie līderi, tostarp musulmaņu un budistu.

Savukārt gājienā Ļubļinā bija citāda noskaņa, protestētājiem skaļi sūdzoties par valdību, kas atvēlot pārāk daudz naudas konfliktu nomocītajam un pārsvarā musulmaņu apdzīvotajam Ziemeļkaukāza reģionam.

Organizatori - vairākas nacionālistu grupas - plānoja, ka gājienā piedalīsies apmēram 25 tūkstoši cilvēku, bet policija vēsta, ka pulcējušies apmēram 7000 cilvēki.

"Domāju, ka jādeportē nelegālie imigranti, kas traucē mums un ievazā noziedzību un narkotikas. Krieviem jābūt kungiem savā zemē," teica kāds no gājiena dalībniekiem.

Maskavas ziemeļu daļā līdzīgu gājienu "Krievu maršs" organizēja arī Kremlim pietuvinātā jauniešu organizācija "Mūsējie" ("Naši"), un tajā pulcējās apmēram 15 tūkstoši cilvēku. "Naši" pārstāve skaidroja, ka ""Krievu gājiens" ir tad, kad dažādas tautas, kas dzīvo Krievijā, sanāk kopā. Mūsu valsts ir svētīta ar dažādām tautām un kultūrām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!