Foto: stock.xchng
Ņemot vērā reģiona specifiku, uzņēmējiem, kurus interesē Tuvo Austrumu valstu tirgi, plašāk jāizmanto starpvalstu vizīšu sniegtās iespējas, ceturtdien biznesa seminārā "Tuvie Austrumi - Turcija un Līča reģions" norādīja Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Brēmanis.

"Piebiedrojoties valsts delegācijai, var atvērties daudzas durvis, lai izveidotos personiski kontakti, kam Tuvo Austrumu zemēs nereti ir izšķiroša nozīme tālākas sadarbības izveidei," par Brēmaņa teikto biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma rīkotāji.

Lai savlaicīgi plānotu savas aktivitātes un uzklausītu uzņēmēju ieteikumus, pēc viņa teiktā, tuvāko mēnešu laikā ministrija publiskos septiņu Latvijas augstāko amatpersonu plānoto valsts vizīšu grafiku nākamajiem diviem gadiem.

Latvijas Garantiju aģentūras (LGA) eksporta kredīta garantiju speciālists Artūrs Karlsons norādījis, ka tieši pēdējos gados ir novērota tendence palielināties Latvijas uzņēmēju interesei par eksporta kredītgarantijām, strādājot ar Persijas līča reģiona valstīm un Turciju. "Ja iepriekš interese bija neliela, tad tagad šī iespēja tiek izmantota arvien plašāk," atzīmējis LGA pārstāvis.

Vairāki runātāji norādīja uz iespējām nodrošināties pirms darījumu veikšanas ar reģiona valstīm. Piemēram, "UniCredit Bank" Uzņēmumu finansēšanas nodaļas vadītāja Sniedze Sainsa ieteica plašāk izmantot akreditīva diskontēšanas iespējas, lai nodrošinātos pret varbūtību, ka partneris neveic samaksu. Pēc viņas norādītā, vēlams vērsties bankā jau pirms pirkšanas-pārdošanas līguma slēgšanas.

Savukārt starptautiska advokātu biroju tīkla "Eversheds LLP" partneris Londonā Džons Kemkers , kurš četrus gadus stažējies Apvienotajos Arābu Emirātos, norāda, ka dažkārt Tuvajos Austrumos lielas problēmas var radīt noslēgto līgumu laušana, tāpēc pirms līgumu slēgšanas šajā reģionā ieteicams uzklausīt vietējo juristu padomu.

Tāpat kā citi semināra lektori, pirms domāt par eksporta sākšanu, viņš ieteica meklēt informāciju par katras valsts un noteiktās pasaules daļas specifiku, jo daudzām no arābu valstīm ir, piemēram, atšķirīgs darba dienu grafiks.

Kūdras substrāta eksportētājuzņēmuma "Silu kudra" valdes priekšsēdētājs Andris Ritenis savukārt atzīmējis, ka, pretēji ilūzijai, ka Izraēla var būt viens no vienkāršākajiem un piemērotākajiem variantiem, lai sāktu sadarbību ar Tuvajiem Austrumiem, uzņēmuma pieredze liecina, ka tieši Turcija ir vārti uz Persijas līča reģiona valstīm".

To apliecina arī eksporta apjomi, kas uz Turciju šogad pirmajā pusgadā veido 1,8% no visa Latvijas eksporta, norāda pasākuma rīkotāji.

Jau ziņots, ka šodien notika biznesa seminārs "Tuvie Austrumi - Turcija un Līča reģions", kas bija veltīts Latvijas ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējām ar Turciju un Līča valstīm: Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Saūda Arābija, Omāna.

Seminārs "Tuvie Austrumi" ir otrs seminārs ciklā "Jaunie eksporta tirgi". Jūnijā cikls tika atklāts ar semināru "Centrāleiropa - Čehija, Polija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija". Cikls noslēgsies 26.novembrī ar semināru, kas veltīts Latvijas sadarbībai ar Austrumāzijas valstīm. Pasākumu rīkoja "UniCredit Bank" un žurnāls "Kapitāls" sadarbībā ar Ārlietu ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!