Foto: DELFI
Saimnieciskās darbības veicēji līdz pirmdienai, 17.decembrim, var pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam vai atteikties no tā, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, informēja VID.

VID atgādina, ka pašlaik jau reģistrētiem uzņēmumiem un fiziskām personām - saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ar 2013.gada 1.janvāri vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, jāvēršas ar pieteikumu VID līdz pirmdienai ieskaitot. Tāpat šajā termiņā ar pieteikumu VID jāvēršas tiem uzņēmumiem un fiziskām personām - saimnieciskās darbības veicējiem, kuri vēlas atteikties no šī statusa, sākot ar 2013.gada 1.janvāri.

Savukārt esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri arī pēc 2013.gada 1.janvāra vēlas saglabāt šo statusu, pieteikums VID nav jāsniedz.

VID atgādina, ka par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju var kļūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs, sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA).

VID atgādina, ka mikrouzņēmumu nodoklis ietver valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem, uzņēmumu ienākuma nodokli, ja mikrouzņēmums atbilst uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāja pazīmēm; mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu.

Valsts budžetā iemaksātais mikrouzņēmumu nodoklis tiek sadalīts atkarībā no mikrouzņēmuma darbības formas, proti, vai mikrouzņēmums ir individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs, vai SIA.

Mikrouzņēmumu nodokļa likums, Ministru kabineta noteikumi par mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību, kā arī informatīvais materiāls par Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju reģistrēšanu ir pieejams VID mājaslapā www.vid.gov.lv, sadaļā Nodokļi /Mikrouzņēmumu nodokļa likums.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898, izvēloties tēmu "Nodokļi", vai arī vērsties tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!