Foto: F64

AS "ABLV Bank" likviditātes un kapitāla pietiekamības rādītāji ir ļoti augstā līmenī un būtiski pārsniedz regulatīvo minimumu. "ABLV Bank" aktīvu apjoms šogad pirmā ceturkšņa beigās ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus, kas ir Latvijas normatīvajos aktos noteiktais pamats tam, lai tiktu pieņemts lēmums par bankas pašlikvidācijas procesa apstiprināšanu, teikts bankas pirmā ceturkšņa finanšu pārskatā.

Bankas aktīvi šogad pirmā ceturkšņa beigās bija 2,44 miljardi eiro, un tas ir par 34% mazāk nekā 2017. gada beigās.

Bankas peļņa gada pirmajos trīs mēnešos bija 2,46 miljoni eiro.

Bankas likviditātes rādītājs marta beigās bija 84,21%, kapitāla pietiekamības rādītājs bija 21,33%, bet pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājs bija 16,58%.

Bankas vadības ziņojumā norādīts, ka pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla jeb FinCEN 13. februārī izplatītā paziņojuma banka saskārās ar grūtībām finanšu tirgos, kuru rezultātā iestājās īslaicīgas likviditātes problēmas. Tas bija par pamatu tam, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ievērojot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, no 19. februāra noteiktu bankai maksājumu ierobežojumus klientu debeta operācijām un dotu bankai laiku stabilizēt situāciju un nodrošināt līdzekļus normālas darbības nodrošināšanai.

Banka uzskata, ka tā izpildīja regulatora prasības darbības atjaunošanai, likviditātes stiprināšanai akumulējot vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, tomēr ECB bija citās domās, un "ABLV Bank" 23. februārī saņēma FKTK padomes lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos bankā. Šāds lēmums pēc būtības nozīmēja to, ka tiek sākts bankas likvidācijas process, skaidro bankas vadība.

Lai maksimāli aizsargātu klientu un kreditoru intereses, "ABLV Bank" 26. februārī ārkārtas akcionāru pilnsapulcē pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. "Mēs uzskatām, ka šādā veidā vislabāk spēsim nodrošināt savu aktīvu aizsardzību, lai pilnībā norēķinātos ar visiem kreditoriem," skaidro kredītiestādes vadība.

Banka dzēsusi visas saistības pret Latvijas Banku no akumulētajiem līdzekļiem, kā arī nodrošinājusi Noguldījumu garantiju fondā līdzekļus garantēto atlīdzību izmaksai klientiem.

Akcionāru pilnsapulce apstiprināja likvidatoru komandu, kas jau veic visas nepieciešamās darbības, gatavojoties likvidācijas procesam. Likvidatori 5. martā iesniedza pašlikvidācijas plānu FKTK. Komisija solījusi plānu izskatīt aprīļa laikā.

Pašlaik bankas valde turpina vienkāršot ABLV grupas struktūru, lai pašlikvidācijas process būtu maksimāli vienkāršs un caurspīdīgs.

Banka turpina pārdot tai piederošus vērtspapīrus, kopumā pašlaik glabājot naudas līdzekļus Latvijas Bankā jau vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā.

Aprīlī sākta pakāpeniska darba attiecību pārtraukšanu ar darbiniekiem, kuru darbs vairs nebūs nepieciešams likvidācijas procesā.

"ABLV Bank" lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Nika Berne, kam uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% bankas akciju.

Pērn banka strādāja ar 51,2 miljonu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!