Foto: LETA

Pašlikvidācijas pieteikumu iesniegusī AS "ABLV Bank" aicina būt piesardzīgiem, saņemot piedāvājumus pārstāvēt intereses "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā, īpaši gadījumā, ja tiek piedāvātas priekšrocības, kas ir pretrunā ar likumu. Tādiem piedāvājumiem nav tiesiskā pamata, brīdina banka.

Bankai kļuvis zināms par dažādu uzņēmumu piedāvājumiem pārstāvēt kreditoru intereses bankas pašlikvidācijas procesā, apsolot "nodrošināt priekšrocības vai cita veida ieguvumus" šajā procesā. Par šādu pakalpojumu tiekot prasīta samaksa avansā, kā arī procentuāla daļa no kreditora saņemtās naudas summas, liecina bankas rīcībā esošā informācija.

"ABLV Bank" vērš uzmanību, ka bankas pašlikvidācijas process tiks īstenots tikai un vienīgi saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apstiprināto pašlikvidācijas plānu un Latvijas likumiem — maksimāli caurspīdīgi un neparedzot ārpuskārtas prioritātes.

Latvijas Kredītiestāžu likums nosaka konkrētu secību, kādā tiks apmierināti kreditoru prasījumi. Likvidatoru pienākums ir šo kārtību stingri ievērot, tāpēc jebkāda kreditoru prasījumu apmierināšana paātrinātā kārtībā, neievērojot likumā noteikto secību, nav iespējama. Tāpat nav iespējama kreditora nonākšana citā kreditoru grupā, kuras kreditoru prasījumi tiek apmierināti vispirms, uzsver "ABLV Bank".

Sākumā plānots nodrošināt ar garantētajām atlīdzībām saistītās izmaksas. Noguldījumu izmaksa jau sākusies 3. martā, šim mērķim banka pārskaitījusi Noguldījumu garantiju fondā visu nepieciešamo summu 480 miljonus eiro. Tālāk tiks apmierināti pārējie kreditoru prasījumi, un pēdējā izmaksu kārtā tiks segti akcionāru prasījumi, skaidro bankā.

Kā liecina laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" pagājušajā nedēļā publicētais paziņojums, martā Uzņēmumu reģistrā reģistrēts jauns uzņēmums SIA "ABLV Kreditoru klubs". Tā vienīgais īpašnieks zvērināts advokāts Aleksejs Ponomarjovs portālam "Delfi" pagaidām nevēlējās komentēt, kāpēc dibinājis šādu uzņēmumu. Sīkākus komentārus viņš nesniedza.

Savukārt "ABLV Bank" pārstāvis Artūrs Eglītis portālam "Delfi" apliecināja, ka bankas izplatītais aicinājums klientiem būt piesardzīgiem attiecībā uz piedāvājumiem pārstāvēt kreditoru intereses bankas pašlikvidācijas procesā nav saistīts ar šo konkrēto uzņēmumu.

Kā ziņots, "ABLV Bank" FKTK pašlikvidācijas projektu iesniedza 5. martā, tam vēl nepieciešams komisijas apstiprinājums. Banku uzraudzības iestādei pašlikvidācijas projekts jāizskata līdz 4. aprīlim.

"ABLV Bank" uzsver, ka likvidācijas pasākumu mērķis ir apmierināt visas klientu un kreditoru saistības pilnā, 100% apmērā.

Banka ierosinājusi likvidatoru komitejas darbības modeli, kurā darbotos četri likvidatori un likvidācijas komiteja būtu tiesīga pieņemt lēmumu tikai tad, ja lēmuma pieņemšanā piedalās vismaz trīs likvidatori. Likvidatoru komiteja būtu tiesīga pieņemt lēmumus tikai vienbalsīgi, ja piedalās trīs likvidatori, vai ar vienkāršu balsu vairākumu, ja lēmumu pieņemšanā piedalās četri likvidatori. Likvidācijas komitejas darbu uzraudzīs īpaši izveidota akcionāru sapulces konsultatīvā komiteja, kā arī informācija par likvidatoru pieņemtajiem lēmumiem regulāri tiks sniegta FKTK.

Plānots, ka aktīvu kvalitātes novērtējuma, izmaksu kārtības izstrādē un tām sekojošām pārbaudēm procesa laikā tiks piesaistīts arī vismaz viens neatkarīgs starptautiskais auditors.

Likvidācijas komitejas pamatuzdevumi būs nodrošināt likumīgu un efektīvu "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesu.

Kredītiestāžu likums paredz, ka pašlikvidācijas gadījumā likvidatorus ievēlē kredītiestādes akcionāru sapulce. FKTK saskaņo likvidatoru kandidatūras. Ja komisijai rodas šaubas par konkrētu likvidatoru, likums paredz iespēju norādīt uz to kredītiestādei un ierosināt kredītiestādei meklēt citu likvidatora kandidātu.

"ABLV Bank" norāda, ka pašlikvidācijas procesā īpaši svarīgas ir specifiskas zināšanas par konkrēto darbības nozari un likvidējamā uzņēmuma darbību. Ņemot vērā, ka divi likvidatori pirms tam strādāja ABLV grupā, kā arī viņiem ir profesionālas zināšanas finanšu un konsultāciju jomā, "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā tiks nodrošināts ātrāks un efektīvāks rezultāts noguldītājiem un kreditoriem. Faktiski šādu likvidatoru izvēle ir kreditoru interesēs, skaidro banka.

Bankas likvidatoru komandā pašlaik strādā zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. Pašlikvidācijas projektam pievienota informācija arī par ceturto likvidatora kandidātu, kas vēl jāapstiprina akcionāru sapulcei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!