Foto: LETA
Grūtībās nonākusī un likvidācijai lemtā AS "ABLV Bank" 2017. gadā strādājusi ar 51,2 miljonu eiro peļņu, liecina bankas publicētais neauditētais ceturtā ceturkšņa pārskats. Peļņa pērn bijusi par 35% mazāka nekā 2016. gadā, kad banka nopelnīja 79,3 miljonus eiro.

2017. gadā salīdzinājumā ar 2016. gadu samazinājušies gan bankas procentu ienākumi, gan arī komisijas ienākumi. Pērn "ABLV Bank" procentu ienākumi bija 78,5 miljoni eiro, bet komisijas naudas ienākumi bija 36,7 miljoni eiro.

"ABLV Bank" aktīvu apjoms 2017. gada beigās bija 3,69 miljardi eiro, un tas ir par 4% mazāk nekā 2016. gada beigās.

"ABLV Bank" pašu kapitāls 2017. gada beigās bija 377,6 miljoni eiro.

Bankas likviditātes rādītājs pagājušā gada beigās bija 81,05%.

Kā ziņots, pēc aktīviem trešās lielākās Latvijas bankas "ABLV Bank" darbība tika paralizēta pēc tam, kad 13. februārī Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) publicēja ziņojumu, rosinot noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām.

FinCEN ziņojums bija trieciens "ABLV Bank" darbam. Pēc ziņojuma bankas partneri ierobežoja sadarbību ar to, kā arī sākās naudas izņemšana no bankas, tāpēc no 19. februāra atbilstoši "ABLV Bank" uzrauga Eiropas Centrālās bankas (ECB) lemtajam "ABLV Bank" tika noteikti maksājumu ierobežojumi un tika liegts veikt debeta operācijas. Bankai neizdevās pārliecināt ECB, ka tā spēs atsākt darbu, tādējādi ECB nedeva instrukciju atcelt maksājumu ierobežojumus un FKTK padome 23. februārī pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošināt garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu.

Savukārt 26. februārī "ABLV Bank" akcionāri pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju, uzskatot, ka banka tādējādi vislabāk spēs nodrošināt aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

"ABLV Bank" lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Nika Berne, kam uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% bankas akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!