Pēc ASV izteiktajiem pārmetumiem par vērienīgu naudas atmazgāšanu un korupciju, "ABLV Banka" noliedz jebkādu nelikumību veikšanu, kā arī trešdien, 14. februārī, skaidroja, ka neviens uzņēmuma darbinieks nav vainojams kukuļdošanā vai kādos citos likuma pārkāpumos.

Kā trešdien preses brīfingā paziņoja bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds, ""ABLV Bank" par pilnīgi nepieņemu uzskata ziņojumā pieminēto kukuļdošanu, to nekavējoties aicinājusi izvērtēt tiesībsargājošās institūcijas".

Reinfelds norādīja, ka "ABLV Bank" kategoriski iestājas pret finanšu institūciju izmantošanu prettiesiskām darbībām, tostarp to izmantošanai noziedzīgu iegūto līdzekļu legalizācijai, terorisma finansēšanai un sankciju apiešanai, un pilnībā atbalsta ASV Valsts departamenta cīņu pret šiem noziedzīgajiem nodarījumiem. "ABLV Bank" ir arī sazinājusies ar ASV Finanšu ministrijas pārstāvjiem, lai sāktu sarunas un sniegtu visu nepieciešamo informāciju, kas ir tās rīcībā un veiktu visas nepieciešamās korektīvās darbības.

Bankas izpilddirektora vietnieks atzīmēja, ka "ABLV Bank" iekšējā kontroles sistēma līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas un sankciju apiešanas novēršanas jomā un ieviestie kontroles risinājumi ir auditēti un pārbaudīti gan no regulatoru, gan starptautisku auditoru puses. Banka arī piekopj nulles tolerances politiku attiecībā uz klientiem, kuru darījumi var tikt saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu vai sankciju pārkāpumiem.

"Tomēr, ja kāds, izmantojot bankas pakalpojumus, veic manipulācijas un krāpnieciskas darbības, banka tam pievērš visaugstāko prioritāti, lai atklātu noziedzīgu darbību un ziņotu par to tiesībsargājošajām institūcijām. Mēs vēršamies pret katru, kas cenšas mūsu banku izmantot noziedzīgiem mērķiem," uzsvēra Reinfelds.

Viņš arī apliecināja, ka banka sniegs visu nepieciešamo informāciju, lai veicinātu objektīvu un ātru izmeklēšanu.

Pēc Reinfelda teiktā, "ABLV Bank" ir atvērta jebkuru kompetento iestāžu atkārtotām un jaunām pārbaudēm un pati veicinās to īstenošanu, lai mazinātu jebkādas aizdomas par izskanējušo informāciju.

"Tāpat esam vienmēr bijuši un būsim atvērti sadarbībai ar ASV valsts iestādēm un esam gatavi nodrošināt nepieciešamo informāciju, sniedzot ASV Finanšu ministrijas pārstāvjiem iespēju veikt pārbaudi ar neierobežotām pieejām bankas informācijai," viņš sacīja.

Bankas pārstāvis minēja, ka pēdējo gadu laikā "ABLV Bank" ir pielikusi milzīgas pūles, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmas.

"Mēs arī turpmāk būsim gatavi jebkurām rekomendācijām, kas stiprinātu bankas darbību. Papildu tam pēdējo divu gadu laikā banka veikusi vairākas neatkarīgas pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, tostarp sadarbībā ar ASV konsultantiem "Navigant Consulting" un "K2 Intelligence". Abu konsultantu ieteikumi jau ir izpildīti. Tāpat banka sadarbojas ar stratēģisko konsultantu no ASV "Financial Integrity Network" (FIN) atbilstības jautājumos," klāstīja Reinfelds.

Ziņots, ka, turot aizdomās par naudas atmazgāšanu un korupciju, ASV Finanšu ministrijas pāraudzībā esošais Finanšu noziegumu novēršanas tīkls (FinCEN) liedzis "ABLV Bank" nodrošināt korespondentkontus ASV dolāru valūtā, liecina ministrijas publicētais paziņojums.

Banka, kā norāda FinCEN, ne tikai piedalījusies nelikumīgos darījumos Krievijā, Ukrainā un Azerbaidžānā, bet arī sadarbojusies ar pārstāvjiem, kas saistīti ar Ziemeļkorejas balistisko raķešu piegādi.

FinCEN paziņojumā norāda, ka iestādei ir pietiekams pamatojums uzskatīt, ka "ABLV" vadība, akcionāri un darbinieki naudas atmazgāšanu uztvēruši kā parastu bankas praksi un uz šāda nelikumīga pamata balstījusi savu biznesa modeli.

Papildu nelikumīgajām darbībām, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu un korupciju, "ABLV", kā norāda FinCEN, nodrošinājusi darījumus ar tādām iesaistītājām pusēm, kas ir saistītas ar Ziemeļkorejas centieniem iegūt vai eksportēt ballistiskās raķetes. Paziņojumā minēts, ka liela nelikumīgo darījumu daļa saistīta ar kontiem Ukrainā, Azerbaidžanā un Krievijā.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzsver, ka "ABLV Bank" turpina darbu un pati ir atbildīga par turpmāko risinājumu vadību, veicot attiecīgu saziņu un darbu ar paziņojuma autoriem.

Tāpat ziņots, ka arī korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis pārbaudi par "FinCEN" paziņojumā minēto informāciju, ka Latvijas "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā.

"ABLV Bank" pērn deviņos mēnešos strādāja ar 40,84 miljonu eiro peļņu.

"ABLV Bank" aktīvi 2017. gada 30. septembrī bija 3,63 miljardu eiro apmērā, kas ir par 5,8% mazāk nekā 2016. gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!