Foto: AFP/Scanpix
Krievijas uzņēmēju Romana Abramoviča un Aleksandra Abramova uzņēmumi vērsušies Kipras tiesā, lai atgūtu līdz 150 miljonu ASV dolāru (142 miljonu eiro) kredītu no lielveikalu tīkla "Azbuka vkusa" akcionāra Andreja Vdovina, kura ģimenei arī pieder vairākuma akcijas Latvijas bankā "Bank M2M Europe".

Kredīta ķīla ir Vdovina daļa mazumtirdzniecības tīklā.

Par Abramoviča kompānijas "Millhouse" un Abramova uzņēmuma "Invest AG" prasību pret Vdovinu portālam RBK pastāstīja kāds anonīms avots, kurš saistīts ar "Azbuka vkusa" līdzīpašnieku. Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka tiesvedība, kas pašlaik notiek kādā tiesā Kiprā, ir saistīta ar Abramoviča un Abramova uzņēmumu rīcībā esošo ķīlu - Vdovina akciju paketi veikalu tīklā "Azbuka vkusa".

Vienam no prasītājiem pietuvināts avots, kurš vēlējās palikt anonīms, RBK teicis, ka "Andrejs Vdovins bija gatavs atdot ieķīlāto "Azbuka vkusa" paketi faktiskā "Millhouse" struktūru un tās partneru pārvaldījumā, tomēr pēdējos šāds projekts neinteresēja kā atsevišķs bizness un viņi vēlas atgūt tieši iepriekš izsniegtos kredīta līdzekļus".

2014.gadā Vdovins un viņa partneri Aleksejs Maslovskis un Pīters Hambro izpirka vēl viena līdzīpašnieka Kirila Jakubovska akciju daļu veikalu tīklā. Viņi četratā pārvaldīja Kiprā reģistrētu holdinga kompāniju "V.M.H.Y. Holdings Limited", kuras pamata aktīvus veido 43% "Azbuka vkusa" akciju. Tirdzniecības tīkla kontrolpakete pieder tā dibinātājiem Maksimam Koščeko un Oļegam Litkinam. Jakubovskism piederošo 25% "V.M.H.Y." akciju izpirkšanu finansēja ar kredītu no "Millhouse" un "Invest AG" struktūrām.

Iepriekš anonīmi avoti RBK atklāja, ka piesaistīto līdzekļu kopējā vērtība bija 125-150 miljoni ASV dolāru. Turklāt "sākotnēji darījuma ķīla bija visu uzņēmēju akcijas, bet beigās kā ķīla palika tikai Vdovina pakete", atklājuši anonīmie avoti. RBK pieļauj, ka līdzekļus piesaiste varēja būt virzīta ne tikai, lai samaksātu Jakubovskim par "Azbuka vkusa" akcijām, bet arī viņa daļu citos kopuzņēmumos, tostarp bankā "M2M Private Bank", "M2M Asset Management", "Aziatsko-Tihookeanskij bank" (ATB), "Bank M2M Europe", kā arī citos.

"Azbuka vkusa" ir veikali Maskavā, Piemaskavā un Sanktpēterburgā.

Jau ziņots, ka Krievijas centrālā banka ir vērsusies šīs valsts ģenerālprokuratūrā, jo ir konstatētas pazīmes, ka Krievijas bankā "M2M Private Bank", kuras lielākais netiešais akcionārs ir Vdovins un kuras banku pakalpojumu sniegšanas licence tika apturēta pagājušajā nedēļā, notikusi aktīvu izvešana. Savukārt Latvijas bankā "Bank M2M Europe", kurā Vdovina ģimenei pieder 79,47% akciju, uzsver, ka problēmas Krievijas bankā "M2M Private Bank" Latvijas banku "Bank M2M Europe" neietekmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!