Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka līdz 27. aprīlim rīko tradicionālo sabiedrības aptauju "Latvijas gada monēta", kas ir gada notikums Latvijas monētu mākslā, portālu "Delfi" informēja centrālajā bankā.

Nacionālā banka aicina ikvienu izteikt savu viedokli, kura no 2016. gadā izlaistajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša. Nobalsot par monētu iespējams šeit. Vai arī nobalsot, aizpildot anketu Latvijas Bankas ēkās K. Valdemāra ielā 2A un K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, kā arī Latvijas Bankas Liepājas filiālē Teātra ielā 3, Liepājā.

2016. gadā izlaistas septiņas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem: "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", ""Baltars". Porcelāns", "Nacionālais uzņēmējs", "Zelta saktas. Ripsakta", "Janis Rozentāls", "Ziemassvētku kaujas", "Zeme". Aicinājums balsot par "Latvijas gada monētu 2016" pieejams arī video formātā. Šie videomateriāli izmantojami televīziju, interneta ziņu portālu un citu mediju vajadzībām bez ierobežojumiem.

Tiek uzsvērts, ka Latvija var lepoties ar savu naudas zīmju dizainu un vairāk nekā 20 gadu laikā šajā jomā sasniegto, jo Latvijas nauda, kuras monētas un banknotes darinājuši vairāk nekā 50 izcilāko Latvijas mākslinieku, iekļauta Latvijas kultūras kanonā un daudzas monētas ieguvušas balvas starptautiskos konkursos. Šīs monētas iestādes, uzņēmumi un iedzīvotāji uzskata par lielisku dāvanu, kas popularizē Latvijas kultūru, mākslu un inovatīvu dizainu.

Viens no sudraba un zelta kolekcijas monētu uzdevumiem ir stāstīt cilvēkiem Latvijā un ārvalstīs par būtiskiem notikumiem Latvijas vēsturē, personībām, sasniegumiem kultūrā un filozofiskām kategorijām. Katras monētas vēstījums ir lakonisks un ietilpīgs. Tas tapis intensīvā radošā darbā, ko vada Latvijas Bankas monētu dizaina komisija, kurā kopā ar Latvijas Bankas speciālistiem darbojas Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti un mākslinieki.

Par "Latvijas gada monētu 2015" tika atzīta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi". Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 20 eiro kolekcijas monētu. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!