Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Kristaps Zakulis pieņēmis lēmumu darbu FKTK vairs neturpināt un ir iesniedzis atlūgumu.

Lēmums par amata atstāšanu ir izsvērts, un pēdējās dienās izskanējušās runas medijos par FKTK vadītāja nomaiņu nav negaidītas, skaidro FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

"Šo četru gadu laikā kopš esmu amatā kopā ar kolēģiem intensīvi strādājām, lai sasniegtu pašu izvirzītos un formulētos mērķus. Tas ietver arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas sakārtošanu un pilnveidošanu, piemēram, kvantitatīvi un kvalitatīvi padziļinot regulārās pārbaudes bankās, gan paaugstinot soda naudas apmērus," paziņojumā presei norāda Zakulis.

"Jāsaprot, ka pēdējā laikā bankām piemērotie sodi nav kādi kampaņveida pasākumi, bet gan rūpīgs banku uzrauga darbs vairāku gadu garumā. Būsim reālisti – šādu iestāžu vadības maiņa Latvijā nav jauna prakse, un tam biju gatavs. Tā kā FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats, tāpēc uzskatu, ka mana atkāpšanās mazinās šo aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. Turklāt šis amats man nekad nav bijis pašmērķis," viņš uzsver.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja par iespējamu Zakuļa atkāpšanos, to saistot ar Latvijas iestāšanās sarunām Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kam varētu traucēt nepietiekama banku uzraudzība. OECD eksperti secinājuši, ka FKTK nav bijusi ieinteresēta korupcijas gadījumu atklāšanā, un FKTK izstrādātajos noteikumos bankām nav novērsti naudas atmazgāšanas riski. Tāpat OECD eksperti konstatējuši, ka banku pārstāvniecības ārvalstīs FKTK nepārbauda, kā arī bankās pārbaudes rīkojot reti, tādējādi palielinot finanšu nozieguma riskus, ziņoja raidījums.

Zakulis amatā stājās 2012. gadā. Viņa vērtējumā šajā laikā izdevies stiprināt FKTK un apzināt “Krājbankas” krīzē gūtās mācības.

Šajā laikā arī ieviests vienotais uzraudzības un vienotais noregulējuma mehānisms, FKTK pievienojoties Eiropas līmeņa banku uzraugu saimei. FKTK norāda, ka šo gadu laikā izdevies stiprināt nerezidentu banku uzraudzību un pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu, ieviešot speciālu pasākumu kopumu banku segmenta efektīvai pārraudzībai. Komisija izceļ arī veiksmīgo eiro ieviešanu.

Savukārt, īstenojot atklātāku komunikācijas pieeju, FKTK ieviesa uzraudzības lēmumu publiskošanas reformu, darot pieejamu sabiedrībai informāciju par visām FKTK piemērotajām sankcijām komercbankām, kā arī paaugstināja bankām piemēroto soda naudas apmērus, kas atkarībā no bankas aktīvu apmēra var sasniegt pat vairākus desmitus miljonu eiro.

FKTK padome var īstenot visas tai likumā noteiktās funkcijas arī četru padomes locekļu sastāvā, līdz ar to, kamēr Saeima apstiprinās jaunu iestādes vadītāju, FKTK komanda var pilnvērtīgi turpināt iesāktos darbus pie banku iekšējo kontroles sistēmu stiprināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā, tirgus dalībnieku uzraudzības sistēmas tālākas attīstības un citiem galvenajiem darbiem, skaidro komisija.

Pašlaik Kristaps Zakulis pildīs līdzšinējos FKTK padomes priekšsēdētāja amata pienākumus līdz Saeimas balsojumam un pēc tam dosies atvaļinājumā, veltot laiku ģimenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!