2014. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) arestēts biznesmenis no Krievijas, atomenerģijas kompānijas "Rosatom" meitas uzņēmuma vadītājs ASV Vadims Mikerins. Kā liecina tiesas dokumenti, lietā iesaistīta arī Latvijas banka AB.LV, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Savas karjeras pirmsākumos Mikerins Krievijā bijis augstos amatos firmās, kas nodarbojās ar kodolmateriālu tirdzniecību. Kā atgādina raidījumā, pēc PSRS sabrukuma tās mantinieces sāka izpārdot no kodolbruņojuma palikušos radioaktīvos materiālus. Jaunradītās firmas tirgojās ar visu pasauli, bet vislabprātāk ar ASV.

Kā liecina ASV izmeklētāju iesniegtie dokumenti tiesā, vairākus gadus Mikerins un vēl citi saņēmuši kukuļus par to, ka nodrošina īpašas priekšrocības vairākām ASV kompānijām importēt Krievijas valsts tirgotos kodolmateriālus.

Kukuļos Mikerins saņēmis 1,6 miljonus dolāru. Par to biznesmenim draud līdz 20 gadiem cietumā. Krievijā lieta nosaukta par politisku izrēķināšanos. Tur Mikerins tiek uzdots par upuri, kuru amerikāņi mēģinājuši savervēt. Bet viņš varonīgi no tā atteicies, par ko nu nokļuvis cietumā.

Vairums skandalozās lietas materiālu ir slepeni, bet publiski pieejami divi dokumenti no ASV Federālās tiesas. Tajos redzams, kā organizēti aizdomīgi pārskaitījumi caur Šveici, Kipru un arī Latviju.

Tā 2011. gada septembrī un oktobrī, kā vēsta TV3, uz kontiem AB.LV bankā pārskaitīti divi maksājumi kopumā par 75 tūkstošiem ASV dolāru. ASV izmeklētāji izpētījuši, ka konts piederēja Lielbritānijā reģistrētai pastkastītes firmai "Leila Global Treiding", kas savukārt pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam, kurā "izkārtnes direktori" esot bijuši divi Latvijas pilsoņi.

Šo cilvēku vārdi atrodami vēl tūkstošiem ofšoru firmu, kas veic gan legālas, gan nelegālas darbības. Citā tiesas dokumentā minētas krietni apjomīgākas summas – no 2011. gada jūlija līdz 2013. gada jūlijam caur to pašu Latvijas banku AB.LV astoņos maksājumos nonākuši 773 tūkstoši ASV dolāru.

ASV tiesa pret krievu biznesmeni šobrīd joprojām turpinās. Par Latvijas banku iesaisti pārbaudi uzsācis arī mūsu banku uzraugs.

"Mēs pašreiz veicam pārbaudi tieši šajā jautājumā. Tā kā – tajā brīdī, kad būs rezultāts, tad es domāju, ka publika uzzinās par to," raidījumam sacījis FKTK priekšsēdētājs Pēteris Putniņš.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstījis, ka tieši necaurredzama banku uzraudzība ir viens no iemesliem, kas aizkavējis valsts iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!