Foto: LETA

Britu apdrošināšanas grupa RSA izlēmusi pārdot četrus uzņēmumus Baltijas valstīs un Polijā vienai no lielākajām Austrumeiropas apdrošināšanas grupām Powszechny Zakład Ubezpieczeń (PZU), liecina RSA paziņojums.

Darījuma kopējā summa ir 360 miljoni eiro. Pārdota tiek Latvijas AAS "Balta", "Codan Forsikring" filiāle Igaunijā un Lietuvas "Lietuvos Draudimas", kā arī Polijas "Link4".

Lēmumu pārdot šīs kompānijas RSA pamato ar to, ka darījumi par 200 miljoniem britu mārciņu papildinās tā aktīvus un stiprinās grupas kapitāla pietiekamību.

Katrā no valstīm darījumam vēl jāgūst vietējo uzraugu apstiprinājums.

PZU apdrošināšanas nozarē ir pazīstams kā Polijas tirgus līderis ar A kredītreitingu un tiek augstu vērtēts kā finansiāli spēcīgs un ilgtspējīgs sadarbības partneris, portālam "Delfi" norāda "Baltas" komunikācijas speciāliste Anita Irbīte.

No kopējās darījuma summas - 300 miljoniem britu mārciņu - Baltijas reģiona uzņēmumu iegādes darījums veido 225 miljonus britu mārciņu.
 
"RSA Group" izpilddirektors Stefans Hesters skaidro: "Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz grupas jau iepriekš paustajiem nodomiem samazināt ģeogrāfisko izplatību, koncentrējoties uz pamata uzņēmējdarbību Lielbritānijā un Īrijā, Skandināvijā, Kanādā un Latīņamerikā. Realizējot Baltijas un Polijas biznesu pārdošanu, lielā mērā tiek izpildīti "RSA Group" plāni par tās kapitāla stiprināšanu."

Savukārt "Balta" valdes priekšsēdētājs Sandis Šteins norāda, ka būtiskas pārmaiņas "Balta" darbībā patlaban nav gaidāmas. ""Balta" turpina savu uzņēmējdarbību, pildot līgumos paredzētās saistības gan pret klientiem, gan pret sadarbības partneriem, kā arī turpina darbu pie nākotnes stratēģisko mērķu sasniegšanas," teic Šteins.

"Delfi" jau vēstīja, ka britu apdrošināšanas milzis "RSA Insurance Group" (RSA), kas pēdējo mēnešu laikā nonācis finanšu grūtībās, plānoja pārdot savus īpašumus centrālajā un Austrumeiropā.

RSA nepieciešami finanšu līdzekļi: pērnā gada nogalē biržā kotētais uzņēmums informēja investorus par gaidāmu peļņas kritumu, tāpat apdrošināšanas kompānijai nācās ieguldīt 200 miljonus Lielbritānijas mārciņu (243 miljonus eiro) tās Īrijas atzarā. Uzņēmuma izpilddirektors Saimons Lī atstāja amatu, bet uzņēmuma valde pašlaik apsverot visas iespējas kapitāla pietiekamības nodrošināšanai.

Šie notikumi 2013.gadā veicnājuši RSA tirgus vērtības sarukšanu par vairāk nekā 1,3 miljardiem mārciņu (1,6 miljardiem eiro). Aģentūra "Standard&Poor" samazināja RSA kredītreitingu līdz vērtējumam "A-".

RSA strādā 32 valstīs un astoņos gados tā iegādājusies vairāk nekā 60 kompānijas, Centrālajā un Austrumeiropā tā darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Krievijā un Čehijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!