Foto: F64

AS "Baltic International Bank" respektē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu par soda piemērošanu bankai un valdes priekšsēdētājai.

Stabili finanšu rādītāji un iepriekšējo gadu peļņa ļauj samaksāt uzlikto sodu, informēja bankā.

Banka vērš uzmanību, ka FKTK padomes lēmums "Baltic International Bank" klientus un ikdienas darbu nekādi neietekmē.

"Baltic International Bank" informē, ka FKTK lēmums attiecas uz klientu pagātnes darījumu izvērtēšanas un dokumentēšanas nepietiekamību, no šodienas skata punkta to vērtējot kā nepietiekošu bankas klientu izpēti. Lēmums ir pieņemts par pārbaudes rezultātiem, kas tika veikta pirms gada. Pārbaudes laikā nelikumīgi darījumi konstatēti netika. Banka visas konstatētās nepilnības ir jau novērsusi.

"Baltic International Bank" vērš uzmanību, ka FKTK savā lēmumā atzīst, ka banka pašlaik izpilda visas regulējošās prasības un turpina attīstīt savu iekšējo kontroles sistēmu.

Banka turpinās konstruktīvu sadarbību ar FKTK Latvijas banku sektora starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai.

"Baltic International Bank" informē, ka vēl pirms pēdējās pārbaudes banka gan pēc savas iniciatīvas, gan, pildot FKTK ieteikumus, ir investējusi cilvēkresursos un tehnoloģijās, kas tieši pilda Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) funkcijas. Pašlaik NILLTFN jomā ir nodarbināti 22 cilvēki, savukārt 2012. gadā - astoņi. Bez tam 51 darbiniekam ir papildus pienākumi NILLTFN jomā. Darbinieki ir ieguvuši sešus ārzemju un deviņus Latvijas dažādus AML jeb "anti-money laundering" sertifikātus. Banka papildus izmanto arī tehnoloģiskus risinājumus darījumu monitoringam, gadījumu analīzei, tai skaitā dažādu sankciju sarakstu skrīningam ("AML Suite"). Pastāvīgi tiek uzlaboti bankas procesi un normatīvo dokumentu regulējums noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, sekojot FKTK ieteikumiem un pasaules labākai praksei.

Kā ziņots, FKTK padome piemēroja "Baltic International Bank" un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai soda naudu - bankai piemērota 1 100 000 eiro soda naudu un tās valdes priekšsēdētājai 25 000 eiro soda nauda.

FKTK pārbaudēs secināja, ka "Baltic International Bank" vairākkārt pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasības, iesaistoties darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam.

Banka nebija pievērsusi īpašu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, tostarp nebija noskaidrojusi naudas izcelsmi un savlaicīgi atklājusi aizdomīgu darījumu shēmu ar valūtas maržinālās tirdzniecības ("rolling spot forex") darījumiem, informē FKTK.

FKTK lēmums ir apstrīdams FKTK vai pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad paziņots adresātam.

"Baltic International Bank" pērn strādāja ar 716 000 eiro peļņu, savukārt koncerna peļņa bija 648 000 eiro, teikts bankas neauditētajā pārskatā.

"Baltic International Bank" ir dibināta 1993. gadā. Banka ar rezervi izpilda visas FKTK regulējošās prasības. Pagājušā gada beigās bankas pirmā līmeņa kapitāla pietiekamības rādītājs bija 12,7%, kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs bija 17,6% un likviditātes rādītājs - 91,87%, kas ievērojami pārsniedz minimālo iekšējo normatīvu 60%. Bankas aktīvi pagājušajā gadā pieauga par 3,7% līdz 550,39 miljoniem eiro, klientu kopējie līdzekļi, tai skaitā aktīvi pārvaldīšanā, brokeru pakalpojumu portfelis, emitētie parāda vērtspapīri, noguldījumi, subordinētie depozīti pērn palielinājās par 7,6% līdz 728,19 miljoniem eiro.

"Baltic International Bank" lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (69,89%) un Vilorijs Belokoņs (30%).

Pērn gada beigās "Baltic International Bank" bija 12. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!