Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ceturtdien nolēmusi piemērot AS "Baltic International Bank" un tās valdes priekšsēdētājai Ilonai Guļčakai soda naudu – bankai 1 100 000 eiro un valdes priekšsēdētājai 25 000 eiro apmērā.

Banka vairākkārt pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (NILLTFNL) un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasības, iesaistoties vairākos darījumos, kas pakļāvuši banku būtiskam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam.

Banka nebija pievērsusi īpašu uzmanību vairākiem klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, tostarp nebija noskaidrojusi naudas izcelsmi un savlaicīgi atklājusi aizdomīgu darījumu shēmu ar valūtas maržinālās tirdzniecības darījumiem, skaidro FKTK.

Ņemot vērā bankas darbības orientāciju uz ārvalstu tirgiem, kas var būt pakļauti paaugstinātam NILLTF riskam, FKTK norāda, ka ir īpaši būtiski, lai banka nodrošina atbilstošu klientu izpēti, uzraudzību un iekšējās kontroles sistēmas efektīvu darbību.

Izvērtējot AS "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājas Ilonas Guļčakas atbildību, FKTK ņēma vērā, ka laika posmā no 2003. līdz 2015. gadam viņa bija atbildīga arī par NILLTFN jautājumiem bankā un nebija atbilstoši un savlaicīgi rīkojusies, lai novērstu bankas iesaistīšanos aizdomīgos darījumos, tādejādi pakļaujot banku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un reputācijas riskam.

Lemjot par sankciju piemērošanu bankai, FKTK ņēma vērā, ka banka šobrīd izpilda visas regulējošās prasības, kā arī paudusi apņemšanos uzlabot iekšējās kontroles sistēmu, tāpēc komisija lēma nepiemērot bankai maksimālo sodu, bet gan 1 100 000 eiro. Atbilstoši Kredītiestāžu likumam FKTK par šādiem pārkāpumiem ir tiesīga piemērot soda naudu līdz 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas.

Lemjot par soda apmēru bankas valdes priekšsēdētājai, FKTK ņēma vērā, ka viņa atzinusi, ka bankas iekšējās kontroles sistēma nav bijusi pilnīga un apņēmusies strādāt pie tās pilnveides, tostarp pie bankas darbinieku apmācības aizdomīgu darījumu atpazīšanā, lai nākotnē šādi pārkāpumi vairs netiktu pieļauti.

Kredītiestāžu likums paredz, ka par fiziskas personas pārkāpumiem FKTK var piemērot soda naudu 50 – 100% apmērā no personas iepriekšējā gadā gūtajiem ienākumiem. Taču FKTK var lemt par soda naudas apmēra samazināšanu, ja tirgus dalībnieks brīvprātīgi novērsis pārkāpuma sekas, pirms FKTK padome pieņēmusi lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu. Līdz ar to Guļčakai piemērotā soda nauda 25 000 eiro nav maksimālais iespējamais soda apmērs, informē komisija.

Papildus bankai ir noteikti vairāki tiesiskie pienākumi, tajā skaitā bankas valdei jāizvērtē bankas iekšējās kontroles sistēma un jāveic nepieciešamie pasākumi tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai. Tāpat bankai uzdots veikt neatkarīgu bankas iekšējās kontroles sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā novērtēšanu, piesaistot kompāniju, kurai ir atbilstošas zināšanas un pieredze ASV normatīvo aktu atbilstības izvērtēšanas jomā; veikt bankas klientu bāzes revīziju un pieņemt lēmumu par sadarbības pārtraukšanu ar klientiem, kuri rada bankai nesamērīgi augstu reputācijas vai NILL risku.

Šis lēmums ir apstrīdams FKTK vai pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā.

"Baltic International Bank" pieder brāļiem Valērijam un Vilorijam Belokoņiem. Banka dibināta 1993. gadā.

Pērnā gada nogalē par dažādiem pārkāpumiem FKTK sodīja "PrivatBank" ar divu miljonu eiro sodu, kā arī noteica par pienākumu atsaukt bankas valdi.

Savukārt pagājušajā nedēļā pēc Latvijas banku uzrauga ieteikuma Eiropas Centrālā Banka nolēma anulēt "Trasta komercbankas" licenci. Pēc tam FKTK vērsās tiesā, lūdzot sākt šīs bankas likvidāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!