Foto: LETA
"Rietumu banka", kura darbībā orientējas uz nerezidentu klientu apkalpošanu, šobrīd strādā ierastajā režīmā atbilstoši ilgtermiņa attīstības stratēģijai, sacīja bankas preses sekretāre Eleonora Gailiša.

"Intensīvs informācijas fons ap pēdējiem notikumiem Latvijas finanšu sektorā, protams, piesaista atsevišķu klientu uzmanību. Tomēr, kā zināms, šie notikumi skar konkrētu tirgus dalībnieku un neattiecas uz valsts finanšu sistēmu kopumā - par to ir informējušas arī Latvijas oficiālās amatpersonas. Klientiem, kuri interesējas par aktuālo situāciju, mēs to skaidrojam," teica Gailiša, piebilstot, ka "Rietumu banka" strādā ierastajā režīmā atbilstoši savai ilgtermiņa attīstības stratēģijai.

Iepriekš starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" norādīja, lai arī jaunākie notikumi Latvijas finanšu sistēmā rada negatīvu ietekmi uz visu banku kredītreitingiem, tās bankas, kuras visvairāk balstās uz nerezidentu noguldījumiem savu darbību finansēšanai, ir visvārīgākās, tostarp "Rietumu banka" un "Norvik banka".

Vienlaikus "Moody's" atzīmēja, ka "Rietumu banka" ierobežo informācijas izpaušanu par nerezidentu noguldījumiem, taču bankas biznesa modelis ir balstīts uz turīgām starptautiskām privātpersonām, un 2016.gada beigās 62% no visiem aizdevumiem tika izsniegti kredītņēmējiem valstīs, kas neietilpst Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kas, pēc "Moody's" uzskatiem, paredz lielu nerezidentu noguldījumu apmēru.

Jau ziņots, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, trešās lielākās Latvijas bankas "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē pirmdien, 26. februārī, nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Tāpat ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, kopš 19. februāra uz laiku ir noteikusi "ABLV Bank" maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā. Savukārt naktī uz sestdienu, 24. februāri, FKTK nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka "ABLV Bank" ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. "Turklāt "ABLV Bank" ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem," viņa sacīja.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" 2017. gada septembra beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltas kompānija "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko. Bankas emitētās obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!