Foto: PantherMedia/Scanpix

Banku sektors šā gada pirmajos četros mēnešos strādājis ar
74,6 miljonu latu peļņu, kas ir par 35% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 55,3 miljonus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotā informācija.

Līdz aprīļa beigām ar peļņu darbojās 17 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos bija 97,6%.

Banku sektora likviditāte un kapitalizācijas līmenis saglabājās augstā līmenī. Aprīļa beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 60,4% (marta beigās 58,9%), savukārt kapitāla pietiekamības rādītājs kopš iepriekšējā mēneša neizmainījās un arī aprīļa beigās bija 18,3%, bet 1. līmeņa kapitāla rādītājs – 16,4%.

2013. gada aprīlī banku piesaistīto noguldījumu atlikums kopumā pieauga par 0,3% jeb 41,6 miljoniem latu, tai skaitā rezidentu noguldījumu atlikums aprīlī palielinājās par 1,6% jeb 104,5 miljoniem latu (galvenokārt – valsts uzņēmumu, valdības un mājsaimniecību noguldījumi), savukārt nerezidentu noguldījumu atlikums samazinājās par 1% jeb 63 miljoniem latu. Aprīļa beigās kopējais noguldījumu apjoms Latvijas bankās sasniedza 12,8 miljardus latu, t.sk. rezidentu noguldījumi 6,5 miljardi latu, bet nerezidentu noguldījumi 6,3 miljardi latu.

Aprīlī banku sektora kopējais kredītportfelis samazinājās par 1,1% jeb
126 miljoniem latu, t.sk. rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 0,5%, bet rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums – par 1%. Savukārt nerezidentiem izsniegto kredītu atlikums mēneša laikā saruka straujāk, t.i. par 3,3%.

Banku sektorā aprīlī no jauna izsniegti kredīti 158 miljonu latu apmērā, t.sk.
32 miljoni latu – Latvijas uzņēmumu attīstībai, 27 miljoni latu – Latvijas finanšu institūcijām, 22 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 76 miljoni latu – nerezidentiem.

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu apmērs turpināja sarukt un to īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī aprīļa beigās bija 10,6% (rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī – 14,8%, bet rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī – 8,6%). Kopējais kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī aprīļa beigās bija 17,8% (marta beigās – 17,9%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!