Foto: LETA

Nereti dzirdēts, ka ļaudis arvien biežāk izvēlas dažādus maksājumus un norēķinus veikt elektroniski, piemēram, izmantojot maksājumu kartes, taču arī skaidras naudas izņemšana bankomātos joprojām ir aktuāla lielai daļai sabiedrības. Piemēram, bankas "Citadele" dati liecina: lai arī aptuveni puse no norēķiniem tiek veikti ar maksājumu kartēm, skaidras naudas izņemšanas no bankomātiem apjoms nav samazinājies.

Kā liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, kopējais bankomātu skaits valstī pēdējo gadu laikā nav būtiski mainījies. 2016. gadā Latvijā bija 1018 bankomātu, bet pērn gada otrajā ceturksnī 1014.

Šonedēļ mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāju vidū raisījās diskusijas par iespējamajiem iemesliem, kādēļ slēgti vairāki bankas "Swedbank" bankomāti. Soctīklotāji izteica pieļāvumus, ka pie vainas varētu būt mazā bankomātu noslodze vai bankas vēlme mudināt cilvēkus izmantot bezskaidras naudas norēķinus. Diskusijā iesaistījās arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks, rakstot, ka šāda bankas rīcība liecinot "par to, ka var taupīt uz klientiem Baltijā".

Pēc aktīvu apmēra un pēc klientu skaita lielākā banka Latvijā "Swedbank" gan norāda, ka savu bankomātu tīklus pēdējo gadu laikā ir paplašinājusi, nevis samazinājusi. Pašlaik bankas tīklā ir 375 bankomāti – krietni vairāk nekā citām Latvijā strādājošām kredītiestādēm.

"Īstenojot Reģionālās pieejamības programmu, ''Swedbank'' pēdējos gados ir paplašinājusi savu bankomātu tīklu, un patlaban katrā Latvijas novadā ''Swedbank'' klientiem ir iespēja izņemt naudu bez maksas," portālam "Delfi" pastāstīja "Swedbank" mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska. Viņa arī uzsvēra, ka "Swebank" klientiem ir iespējams ar tādiem pat nosacījumiem izņemt naudu "SEB bankas" bankomātos. Savukārt nelielās apdzīvotās vietās, kur bankomātu nodrošināt nav iespējams, banka piedāvā naudu izņemt tirdzniecības vietā. Kopumā ''Swedbank'' klientiem ir iespēja šādi saņemt skaidru naudu 184 vietās visā Latvijā.

Arī banka "Luminor", kas darbu sāka pērnā gada oktobrī, apvienojoties "DNB" un "Nordea" bankām, par bankomātu tīkla samazināšanu nerunā. Pirms apvienošanās "DNB" tīklā bija 149 bankomāti, bet "Nordea" – 75. Šobrīd "Luminor" tīklā ir 225 bankomāti, tostarp 67, kuros iespējams veikt naudas iemaksu. "Kopš ''DNB'' un ''Nordea'' banku apvienošanās mūsu klientiem skaidras naudas pakalpojumi kļuvuši daudz pieejamāki. Bankomātu tīkls ir būtiski lielāks gan pilsētās, gan ārpus tām," teica "Luminor" privātpersonu apkalpošanas vadītājs Normunds Rudzītis.

Trešais lielākais bankomātu tīkls Latvijā ir "SEB bankai". Bankas tīklā, saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, pagājušajā gadā bija 214 bankomātu.

Savukārt bankai ''Citadele'' ir 166 bankomāti, un tas ir ceturtais lielākais bankomātu tīkls Latvijā. Pagājušajā gadā no visiem ''Citadeles'' bankomātiem visvairāk naudas izņemts Daugavpils filiāles bankomātā. Tikai pēc tam seko bankomāti Rīgā, piemēram, Stacijas laukumā un tirdzniecības centros, pastāstīja "Citadeles" ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

"Swedbank" karšu izmantošanas statistika liecina, ka 82% darījumu ir pirkumi, bet 18% ir naudas izņemšana bankomātos.

Runājot, par iedzīvotāju bankomātu izmantošanas paradumiem, ''Citadele'' norāda, ka pērn vidēji vienā reizē no bankomāta tika izņemti 134 eiro, kas ir nedaudz vairāk nekā 2016. gadā, kad vidējā summa bija 121 eiro, bet kopējais izmaksātās naudas daudzums visa gada laikā gan bijis gandrīz tāds kā 2016. gadā. Pērn ārzemēs ar ''Citadeles'' kartēm visvairāk skaidra nauda izņemta Krievijā, Vācijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Anglijā un Nīderlandē. Ārpus Eiropas klienti visbiežāk naudu izņēmuši Turcijā un ASV. Savukārt kopumā bankas klienti izmantojuši bankomātu pakalpojumus 165 pasaules valstīs.

"Naudas izņemšanas paradumi cilvēkiem ir dažādi. Daļa izņem ļoti nelielas summas, kas nepieciešamas norēķiniem vietās, kur ar karti to izdarīt nav iespējams. Bet vēl aizvien daļa cilvēku savus ienākumus izņem no bankomāta un norēķinās ar skaidru naudu," skaidro saka ''Citadeles'' valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Visas portāla "Delfi" uzrunātās bankas norāda, ka ir atvērtas uzklausīt klientu ierosinājumus par jaunām bankomātu atrašanās vietām, kā arī regulāri pārskatot jau esošās, analizējot bankomātu lietošanas paradumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!