Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas banku sektors 2014.gada pirmajos trīs mēnešos strādāja ar peļņu 43 miljonu eiro apmērā un tas bija gandrīz par trešdaļu mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 64,9 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Komisija skaidro informē, ka peļņas kritums bija saistīts ar izmaiņām vienas bankas grupas struktūrā. Šo vienreizējo efektu izslēdzot, banku sektora peļņa kopumā šajā periodā ir augusi par 28%. Martā ar peļņu darbojās 16 Latvijas bankas un trīs ārvalstu banku filiāles. Peļņu guvušo kredītiestāžu tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 88,1%.

Martā banku sektora kopējais aktīvu apmērs, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, saruka par 3,5%, proti, par miljardu eiro un marta beigās sasniedza 27,9 miljardus eiro.

Martā banku piesaistīto kopējo noguldījumu atlikums saruka par 3,2% jeb 633 miljoniem eiro, tai skaitā rezidentu noguldījumi samazinājās par 5,3% jeb 539,1 miljonu eiro, ko galvenokārt noteica valdības noguldījumu sarukums par 39% jeb 516,8 miljoniem eiro, atmaksājot Eiropas Komisijai daļu no starptautiskā aizdevuma. Nedaudz saruka arī nerezidentu noguldījumi - par 1% jeb 93,9 miljoniem eiro, ko FKTK skaidro ar ASV dolāra vērtības samazināšanās.

Banku sektora kopējais kredītportfelis mēneša laikā samazinājās par 1,1%, tostarp rezidentu mājsaimniecību aizņēmumi – par 0,6% un nerezidentu – par 5%, savukārt rezidentu nefinanšu uzņēmumu kredītportfelis pieauga par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!