Foto: F64

2012.gada pirmos deviņus mēnešus banku sektors kopumā noslēdza ar 119,3 miljonu latu peļņu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sagatavotā operatīvā informācija par Latvijas banku darbības rezultātiem septembrī.

Ar peļņu darbojās 15 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 92,6%. Banku sektora līdz septembra beigām gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem sasniedza ap 230 miljoniem latu - par trešdaļu vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu turpināja pieaugt nozīmīgākie banku ienākumu posteņi, tīrie procentu ienākumi – par 5,7% un tīrie komisijas naudas ienākumi – par 16,6%, savukārt viens no nozīmīgākajiem banku sektora izdevumu posteņiem – izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem, ir samazinājies par gandrīz 27%.

Kopš 2012.gada sākuma 11 bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 98,1 miljonu latu.

FKTK norāda, ka banku sektora likviditāte un kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī. Septembra beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 59,4% (augusta beigās – 60,5%) un kapitāla pietiekamības rādītājs bija 17,7% (minimālā kapitāla prasība – 8%), savukārt 1.līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 15,2%. Septembrī nedaudz paaugstinājās banku kapitalizācijas līmenis jo vairākas bankas izmantoja iespēju stiprināt kapitāla bāzi tajā iekļaujot kārtējā darbības gada (starpposma) auditēto peļņu, savukārt kredītportfeļa apmēram pārskata mēnesī nedaudz sarūkot attiecīgi mazinājās arī banku riska svērto aktīvu apmērs.

Banku piesaistīto noguldījumu atlikums mēneša laikā pieauga par 0,3% jeb 40,2 miljoniem latu. Par 0,3% palielinājās gan rezidentu, gan nerezidentu noguldījumu atlikums - attiecīgi par 19,9 miljoniem latu un 20,3 miljoniem latu. Rezidentu noguldījumu apjomu ietekmēja valdības noguldījumu kāpums, kamēr privāto nefinanšu uzņēmumu un mājsaimniecību noguldījumi samazinājās.

Pēc trīs mēnešu pieauguma banku sektora kopējais kredītportfeļa apmērs septembrī nedaudz saruka (par 0,4%), ko veicināja rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikuma sarukums par 0,9% un nerezidentiem izsniegto kredītu atlikuma sarukums par 1,4%. Savukārt rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums septembrī palielinājās par 0,2%, pieaugot jau ceturto mēnesi pēc kārtas.

Banku sektorā septembrī no jauna izsniegti kredīti 141,1 miljona latu apmērā, tais skaitā 29,7 miljoni latu – Latvijas uzņēmumu attīstībai, 42,7 miljoni latu – Latvijas finanšu institūcijām, 13 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 55,5 miljoni latu – nerezidentiem.

Uzņēmumu segmentā mēneša laikā visvairāk jaunos kredītos izsniegts enerģētikas nozarei (7.9 miljoni latu), šai nozarei seko tirdzniecības nozare (5,5 miljoni latu), lauksaimniecība (2,9 miljoni latu) un transports un uzglabāšana (2,7 miljoni latu). Savukārt mājsaimniecību segmentā divas trešdaļas no jaunizsniegtajiem kredītiem septembrī veidoja kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un/vai remontam (8,7 miljoni latu).

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī septembra beigās sasniedza 12% (augusta beigās – 12,3%). Šādu kredītu īpatsvars rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī sasniedza 15,9%, savukārt rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī – 10,3%. Septembrī bija novērojams kredītu ar kavējumiem līdz 30 dienām pieaugums un kopējais kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī septembra beigās sasniedza 19,8% (augusta beigās – 19,3%). Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums septembra beigās sasniedza 1,03 miljardus latu jeb 8,6% no banku kopējā kredītportfeļa (augusta beigās – 8,8%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!