Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) ir iesniegti dokumenti būtiskas līdzdalības atļaujas saņemšanai bankā "Citadele", portālu "Delfi" informēja FKTK.

Valdības apstiprinātā bankas "Citadele" investora "Ripplewood Advisors LLC" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" iesniegumu un dokumentus būtiskas līdzdalības atļaujas saņemšanai FKTK iesniegusi pērnā gada nogalē.

Tā kā 2014. gada 4. novembrī spēkā stājās vienotais uzraudzības mehānisms, kas paredz, ka visi būtiskie lēmumi Eiropas banku uzraudzības nodrošināšanai tiek pieņemti valsts kompetentajām iestādēm sadarbojoties ar Eiropas Centrālo banku (ECB), tad dokumentus turpmākās nedēļas izvērtēs gan FKTK, gan ECB ekperti.

Pēc izvērtēšanas FKTK sagatavos savu atzinumu un iesniegs ECB priekšlikumu par turpmāko rīcību. Balstoties uz to, ECB pieņems gala lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu. Šo lēmumu plānots pieņemt līdz šā gada 26. martam, norāda FKTK.

Jāatgādina, ka atbilstoši pērn 5. novembrī parakstītajam bankas "Citadele" akciju pirkuma līgumam, "RA Citadele Holdings LLC" un 12 starptautisku investoru grupa vēlas iegūt visu valsts īpašumā esošo bankas daļu jeb 75% akciju mīnuss viena akcija.

Izvērtējot investoru, FKTK ņem vērā piecus galvenos kritērijus - brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāti, investora reputāciju un biznesa plānu, kurā ir atklāts redzējums un stratēģija bankas turpmākajai darbībai.

Likums paredz, ka potenciālais investors jāizvērtē 60 darbadienu laikā no visu izvērtēšanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas.

Jau vēstīts, ka valsts 75% bankas "Citadele" akciju 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewood Advisors LLC" pārdeva par 74 miljoniem eiro, taču cena var gan palielināties, gan sarukt - tas atkarīgs no bankas pašas kapitāla 2014.gada beigās.

Bankas pircēju vidū ir gan Ēģiptes miljardieris, bijušais Pasaules bankas prezidents, gan bijušais ASV Federālo rezervju boss un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!