Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Starptautiskajā arbitrāžas procesā, kurā Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs no Kirgizstānas cenšas piedzīt kompensāciju 100 miljonu ASV dolāru apmērā, noraidīta Kirgizstānas sūdzība par tiesas sastāvu, informē Belokoņa pārstāvji.

Uzņēmējs pret valsti vērsies saistībā ar kredītiestādes "Manas Bank" ekspropriāciju.

Baņķiera pārstāvji "Belokon Holdings" skaidro, ka šāds lēmums nozīmē, ka sūdzību izskatīs esošais tiesas sastāvs, un spriedums varētu būt gaidāms jau drīzumā.
 
"Tomēr ņemot vērā, ka Kirgizstānas valstij nelabvēlīgs arbitrāžas lēmums būtu tai gan finansiāli jūtīgs, gan iekšpolitiski sabiedrībai grūti izskaidrojams, iespējamas turpmākas provokācijas no Kirgizstānas puses," norādīts Belokoņa paziņojumā.

Pēc "Manas Bank" nacionalizācijas tās bijušo īpašnieku Belokoņu pārstāvošie advokāti "Clifford Chance" iesniedza Kirgizstānai paziņojumu par starptautiskās arbitrāžas procesa investīciju strīda atrisināšanai sākšanu. Saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības tiesību komisijas noteikumiem šāda paziņojuma iesniegšana uzskatāma par arbitrāžas procesa sākumu.

Kā vēstīts iepriekš, 2010.gada aprīlī pēc notikušās politiskās varas maiņas Kirgizstānā jaunās politiskās varas pārstāvji atņēma Belokoņam piederošo "Manas Bank". Jaunā vara paziņoja, ka caur šo banku tika aizpludināti un atmazgāti gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva un viņa dēla līdzekļi.

Kopumā Belokoņa un citu īpašumus zaudējušu uzņēmēju sūdzības Kirgizstānai varētu izmaksāt līdz pat miljardam ASV dolāru, vēsta Kirgizstānas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!