Foto: Publicitātes attēli

Virtuālā valūta, tostarp pasaulē populārais "Bitcoins", pēc tās būtības Latvijā ir uzskatāma par preci jeb produktu, skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID norāda, ka kriptovalūta ir uzskatāma par virtuālo valūtu. Tāpat, kā norāda VID, uz virtuālo valūtu nav attiecināmi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) kompetencē esoši normatīvie akti, piemēram, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums, Finanšu instrumentu tirgus likums.

Tādējādi, kā atgādina VID, virtuālā valūta nav oficiāla valūta, tai nav likumīga maksāšanas līdzekļa statusa, tās emisiju un izmantošanu neregulē un neuzrauga, un tā juridiski nav piesaistīta nevienas valsts oficiālajai valūtai.

"Līdz ar to pēc būtības komercdarbība, kas saistīta ar virtuālās valūtas uzpirkšanu un izplatīšanu, nav uzskatāma par finanšu instrumentu vai elektroniskās naudas emisiju, vai maksājumu pakalpojumu veikšanu," precizē VID.

VID skaidro, ka, ņemot vērā minēto, virtuālā valūta pēc tās būtības ir uzskatāma kā prece jeb produkts, kuru var izmantot kā maiņas līdzekli, ja puses par to vienojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!