Foto: DELFI

Ja Latvija kļūs par eirozonas dalībvalsti, vienotais banku uzraudzības mehānisms attieksies uz trim Latvijas bankām – AS "Swedbank" un AS "SEB Banka", kā arī vai nu uz AS "Nordea banka", vai AS "ABLV Bank", liecina portāla "Delfi" informācija.

To netieši ceturtdienas agrā rītā apstiprinājis arī finanšu ministrs Andris Vilks savā "Twitter" kontā ierakstos: "Centralizētai banku uzraudzībai Latvijā varētu būt pakļautas 3 lielākās bankas".

Pagaidām gan apstiprinātajiem lēmumiem par uzraudzības mehānismu ir slepenības statuss un dalībvalstis oficiālus dokumentus nav saņēmušas. Tomēr zināms, ka no Latvijas šai uzraudzībai varētu tikt pakļautas trīs bankas. Skaidrība esot par "Swedbank" un "SEB Banka", bet debates notikušas par trešo banku, kura atbilstu nodefinētajiem kritērijiem - tā būs vai nu "Nordea" vai "ABLV Banka".

No Igaunijas kritērijiem atbilstu tikai divas bankas.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministri ceturtdienas rītā panāca vienošanos par vienota banku uzraudzības mehānisma izveidošanu, kuram būtu tiesības slēgt kredītiestādes eiro zonā, paziņoja vairākas amatpersonas.

Par "vēsturisku" nosauktā vienošanās tika panākta pēc 14 stundu ilgām sarunām un nepilnas 12 stundas pirms Eiropadomes sanāksmes, kura ceturtdien un piektdien notiks Briselē. Par šo vienošanos paziņoja Kipras finanšu ministrs Vass Šiarlijs.

Tā sauktais Vienotais uzraudzības mehānisms (SSM) ļaus eiro zonas glābšanas fondiem tieši rekapitalizēt finanšu problēmās nonākušas bankas.

Par eiro zonas banku savienības izveidošanu ES valstu līderi vienojās samitā jūnija beigās, un septembra vidū EK prezentēja plānu, kas paredz, ka ECB darbosies kā kopēja banku uzraudzības institūcija eiro zonā. Plāna nolūks ir panākt, ka izmaksas, kas ir saistītas ar bankrotējušu banku pārstrukturēšanu un noregulēšanu, turpmāk uzņemas banku īpašnieki un kreditori, nevis nodokļu maksātāji.

Iecerēts, ka banku savienība darbosies līdzās ESM. No ESM līdzekļiem būs iespējams tiešā veidā piešķirt naudu grūtībās nonākušām eiro zonas bankām, lai izvairītos no problēmām un valsts parādu apmēra pieauguma.

Paredzēts, ka jaunā sistēma sāks darboties nākamā gada janvārī un noteiks, ka visām 6000 eiro zonas bankām sistēmā ir jāiesaistās līdz 2014.gada sākumam. Vēstīts arī, ka jaunā banku uzraudzības sistēma būs atvērta visām 27 bloka zemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!