Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) cer, ka "ABLV Bank" krīzes ietekme uz citām Latvijas bankām, kas strādā ar ārvalstu klientiem, būs minimāla.

FKTK vadītājs Pēters Putniņš sestdien preses konferencē skaidroja, ka "ABLV Bank" nav sistēmiska banka.

Jautāts par ietekmi uz citām bankām, viņš pauda cerību, ka ietekme būs minimāla, jo tirgū valda pietiekami liela stabilitāte, bankas savus klientus un naudas plūsmas pārvalda labi. "Tāpēc ceru, ka šis gadījums neatstās pārāk dziļas pēdas uz citām bankām. Protams negatīvās sekas tiks kontrolētas pietiekami efektīvi," teica banku uzraugs.

Maksājumu ierobežojumus citām bankām pašlaik nav plānots noteikt.

Kopējie noguldījumi Latvijas banku sektorā pašlaik turas 20 miljardu eiro līmenī. Protams, nelielas svārstības notiek, atzina FKTK priekšsēdētājs, tomēr kopējais apjoms ir nemainīgs, un tas liek FKTK secināt, ka situācija no banku puses tiek kontrolēta un lielu izmaiņu nav.

"Tas ir tas, ko redzam pašreiz," piemetināja Putniņš.

Jau ziņots, ka FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Šāds lēmums pieņemts, jo "ABLV Bank" tiešais uzraugs Eiropas Centrāla banka nav devusi instrukciju atcelt komercbankai noteiktos maksājumu ierobežojumus. Drīzumā tiks noteikts, kā tiks veikta nodrošināto garantēto atlīdzību izmaksu sākšana bankas klientiem.

FKTK atgādina, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt.

FKTK padomes lēmums par AS "ABLV Bank" noguldījumu nepieejamības iestāšanos pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process, paziņojumā atzina "ABLV Bank".

"ABLV Bank" uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai banka akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus. Pieņemto lēmumu "ABLV Bank" saista ar politiskiem apsvērumiem.

Ziņots, ka trešā lielākā banka pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" naktī uz pirmdienu pārtrauca klientu darījumus pēc FKTK lēmuma. Komisija to pamatoja ar ECB instrukciju un nepieciešamību bankai dot laiku atrisināt grūtības.

"ABLV Bank" nonāca grūtības kopš 13. februāra, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija publiskoja ziņojumu par "Institucionalizētu naudas atmazgāšanu" bankā, tās īstenotu kukuļdošanu un citiem pārkāpumiem, kā arī rosināja liegt "ABLV Bank" darījumus dolāru valūtā.

Apķīlājot savu vērtspapīru portfeli "ABLV Bank" no Latvijas Bankas aizņēmusies 297,2 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!