Foto: LETA

Bankas "Citadele" investori vērtē arī citas ieguldījumu iespējas Latvijā un Baltijā.

Investīciju uzņēmuma "Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs un izpilddirektors, bankas "Citadele" padomes priekšsēdētājs Tims Kolinss intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka ir apsvērtas vēl kādas investīciju iespējas reģionā.

Konkrētus projektus Kolinss neminēja, taču viņš norādīja, ka interesējošās nozares ir telekomunikācijas, lauksaimniecība, nekustamais īpašums un finanšu pakalpojumi. "Esam atvērti. Esmu investējis visās legālajās uzņēmējdarbības nozarēs. Neesmu investējis tabakas, alkohola, ieroču vai azartspēļu nozarēs, taču visās citās nozarēs gan. Tāpēc vērtēsim citas investīciju iespējas. Taču pamata fokuss ir banku nozare, telekomunikācijas, nekustamais īpašums un lauksaimniecība," sacīja investors.

Vaicāts par iespējām investēt "fintech" uzņēmumos vai citos "startup" uzņēmumos, Kolinss uzsvēra, ka investori ieinteresēti lietās, kas uzlabotu bankas "Citadele" sniegumu klientu apkalpošanā un sniegtu bankai priekšrocības konkurences cīņā. Ja ir "fintech" biznesi, kurus vai nu pārņemot, vai tajos investējot vai ar kuriem sadarbojoties "Citadele" varētu labāk apkalpot klientus un sasniegtu stratēģiskos mērķus, tad investori būtu priecīgi par šādu iespēju. Šādas iespējas tiek apsvērtas visu laiku. Taču vienkārši investēt līdzekļus kādā "fintech" uzņēmumā būtu pretrunā ar "Citadeles" investoru pamata pārliecību, ka banku loma ir īpaši svarīga, ka bankām jāspēj būt inovatīvām un labāk piedāvāt pakalpojumus, skaidroja investīciju uzņēmuma "Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs.

Kolinss pauda pārliecību, ka bankām sabiedrībā ir fundamentāla, unikāla nozīme. Bankas pieņem cilvēku naudu un apdomīgi uzņemas atbildību par to, izvieto piesaistīto kapitālu tur, kur tas visvairāk var palīdzēt ekonomikai un kur banka var gūt peļņu. "Bez šīs īpašās nozīmes, bez šīm attiecībām ar sabiedrību un ekonomiku ir grūti redzēt "fintech" produktu, kas ir vairāk nekā produkts un kas ir labāks nekā banka," sacīja investors.

"Citadeles" investors atzīmēja, ka "Citadeles" priekšrocība konkurences cīņā ir iespēja eksperimentēt, proti, banka var izmēģināt jaunus risinājumus, bet gadījumā, ja tie tomēr neizdodas, novērst trūkumus un mēģināt atkal. "Citadeles" padomes priekšsēdētājs atzīmēja, ka bankas padomē strādā divi lieliski tehnoloģiju eksperti - Džims Balsili, kurš izgudroja "BlackBerry", un Džejs Dvivedi, kurš, iespējams, bijis labākais IT inovators banku pasaulē un kopā ar Kolinsu strādājis Japānā un Ēģiptē.

Kā ziņots, investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC" pārstāv starptautisku investoru grupu, kurai pieder 75% plus viena bankas "Citadele" akcija. Starptautiskie investori 2015.gada aprīlī iegādājās bankas akcijas no Latvijas valsts, samaksājot 74,7 miljonus eiro. Otrs "Citadeles" akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

2015. gadu banka "Citadele" noslēdza ar 19,55 miljonu eiro peļņu, bet grupas peļņa bija 26,07 miljoni eiro. Šā gada pirmajā pusē bankas "Citadele" peļņa bija 20,6 miljoni eiro, bet "Citadeles" grupas peļņa pirmajos sešos mēnešos bija 25,4 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!