Foto: F64

Ar bankas "Citadele" pārdošanas procesu saistītajiem dokumentiem aprīlī vajadzētu būt atslepenotiem, nevis ierobežotas pieejamības informācijai, uzskata parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Gunārs Kūtris (NSL).

Politiķis pēc šodien notikušās slēgtās komisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka Valsts kancelejai lūgts skaidrojums par juridisko pamatojumu ierobežotās pieejamības informācijas statusa noteikšanai šiem dokumentiem, turklāt daudzos gadījumos esot pagājis viena gada termiņš.

Komisija prasa, lai šī informācija nebūtu ierobežotas pieejamības, tomēr Valsts kanceleja atbildi vēl nav sniegusi. Kūtris gan uzskata - aprīlī, kad būs pilnībā noslēdzies akciju pārdošanas process, visiem dokumentiem vajadzētu būt atslepenotiem.

Komisija šodien iztaujāja bijušo ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski (V/RP), savukārt bijušo "Privatizācijas aģentūras" valdes priekšsēdētāju Ansi Spridzānu iztaujāt vēl nepaspēja, tāpēc to darīs nākamajā sēdē, pēc nedēļas.

Kūtris atzina, ka zināmas problēmas pārdošanas procesā aizkavēja Eiropas Komisijas sākta izmeklēšanas procedūra par valsts atbalstu "Parex bankai". Kūtris arī piebilda, ka daudzos jautājumos pieņemti politiski, nevis ekonomiski lēmumi.

Kā liecina komisijas darba kārtība, bijušās amatpersonas bija paredzēts iztaujāt par Ekonomikas ministrijas un bankas "Citadele" investoru piesaistes uzraudzības komitejas lomu bankas pārdošanas procesā, kā arī par "Privatizācijas aģentūras" darbībām un lomu šajā procesā.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar "Citadeles" pārdošanu izveidota, lai izvērtētu valstij piederošo 75% bankas akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijus, akciju pārdošanas līgumā ietvertos noteikumus, izdevumus pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

Kā ziņots, 5.novembrī tika parakstīts līgums par valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewoods Advisors LLC" par 74 miljoniem eiro. Pārdošanas cena gan var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Galīgā cena tiks noteikta šī gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!