Foto: LETA

Bankas "Citadele" pārdošanas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti šodien turpināja spriest par galaziņojuma projektu, un sēdē bija asas diskusijas un domstarpības starp koalīcijas un opozīcijas parlamentāriešiem.

Deputāts Kārlis Šadurskis (V), paužot iebildumus par atsevišķiem galaziņojuma punktiem, norādīja uz "daudziem pārspīlējumiem" un "faktos nebalstītiem apgalvojumiem".

Savukārt komisijas vadītājs Gunārs Kūtris (NSL) iebilda, ka ir viegli pateikt, ka nepatīk viss ziņojums, tāpēc aicināja vērtēt to punktu pa punktam. Ja nepatīk galaziņojums, kurā iekļautas kritiskās piezīmes par bankas pārdošanas procesu, tad jāvērtē iebildumi par konkrētiem punktiem, rosināja Kūtris.

Tikmēr Šadurskis atbildēja, ka viņam, piemēram, nepatīk tas, ka galaziņojumā parādās jautājumi, par kuriem komisija nav lēmusi. Viņam esot daudz iebildumu, kas apkopoti 16 punktos, bet tas pat neesot viss.

Domstarpības raisījās arī par galaziņojuma projektā iekļauto punktu saistībā ar skandālu par vairāku politiķu braucienu uz Gruziju, kurā piedalījās arī "Citadeles" pircēja ASV investīciju fonda "Ripplewood Holdings" oficiālais pārstāvis Valdis Siksnis. Galaziņojumā projekts paredzēja pieminēt, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nerosināja sākt kriminālprocesu saistībā ar šo gadījumu. Tāpat bija plānots iekļaut teikumu, ka KNAB balstījās tikai uz skandālā iesaistīto politiķu skaidrojumiem.

Deputāts Romualds Ražuks (V) norādīja, ka šādi tiktu apšaubīta KNAB rīcība. Viņam piekrita arī Šadurskis, paužot, ka šādi tiktu pausts subjektīvs viedoklis, ka KNAB rīkojās neprofesionāli.

Komisija šodien nepabeidza izskatīt galaziņojuma projektu un plāno turpināt to darīt nākamnedēļ. Komisija paredzējusi šomēnes to apstiprināt.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija uzskata, ka banku "Citadele" varēja pārdot par lielāku cenu.

Kūtris iepriekš aģentūrai LETA sacīja - komisija secinājusi, ka valstij nebija konkrēta mērķa, cik daudz tā vēlas iegūt par šo darījumu, valsts nebija noteikusi cenu. "Nešaubīgi var teikt, ka valsts piekrita cenai, ko nosauca ar valdības lēmumu vienīgais atstātais investors bez konkurences un, ievērojot stingru termiņu, bez iespējas diskutēt par lielāku cenu," pauda Kūtris, piebilstot, ka, pēc finanšu konsultantu domām, cena varēja būt lielāka.

Bankas pārdošanas darījuma rezultāts komisiju neapmierina, jo pārdošanas process bija virzīts, nediskutējot par iespējami lielāku cenu, klāstīja politiķis.

Jau ziņots, ka 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi investori kā Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem - 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!