Foto: LETA
Valstij piederošās bankas "Citadeles" izvēlētā iespējamā pircēja piedāvātā cena nesedz pat bankas centrālās ēkas Republikas laukumā 2a būvniecībā savulaik ieguldītos līdzekļus, noskaidroja portāls "Delfi".

Bankas ēka savulaik tika uzcelta par 72 miljoniem eiro, bet nu noskatītais ASV investīciju fonds vēlas banku iegādāties par summu, kas ir par 10 miljoniem eiro mazāka, izriet no publiski izskanējušās informācijas. Savukārt tikai paša nekustamā īpašuma vērtība vien varētu būt jau trešdaļa no visa piedāvātā darījuma summas.

"Citadeles" potenciālais investors - ASV investīciju fonds "Ripplewood" - sācis kaulēties par tās cenu un nu piedāvā jau krietni zemāku summu, iepriekš ziņoja LTV raidījums "Panorāma". Valdība investoram piedāvā kredītiestādi iegādāties par 113 miljoniem eiro, bet "Ripplewood" tagad izteicis vēlmi par banku maksāt 63 miljonus eiro. Valdība nu nonākusi sarežģītā situācijā, jo plānots banku pārdot līdz gada beigām, norādīja raidījums.

"Ēka Republikas laukumā 2a pieder bankas "Citadele" meitas uzņēmumam, kurš šo ēku iznomā vairākiem nomniekiem, tajā skaitā, bankai "Citadele"," informē bankas pārstāve Baiba Ābelniece.

Savukārt "Citadeles" priekšgājēja - AS "Parex banka" - 2009.gadā ziņoja, ka jaunās ēkas Republikas laukumā 2a kopējās būvniecības izmaksas ir 51 miljons latu jeb 72,5 miljoni eiro. Šajās telpās nu saimnieko "Citadele". Centrālās ēkas izmaksās ietilpst zeme, projektēšana, celtniecība, iekšējā apdare, aprīkojums ar mēbelēm, nepieciešamo mediju tehniku un tamlīdzīgām lietām.

Potenciālam investoram "Citadeles" administratīvā ēka ir vērtīgs kumoss. Kā portālam "Delfi" norādīja "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs, šī īpašuma tirgus vērtība varētu būt tuva tai, par kādu nesen pārdota maksātnespējīgās "Krājbankas" administratīvā ēka. Ņemot vērā labāku celtnes atrašanās vietu, "Citadeles" ēkas vērtība varētu būt 1000-1200 eiro par kvadrātmetru, pieļāva eksperts.

Tā kā jaunās "Citadeles" ēkas kopējā platība ir 20 057 kvadrātmetri, tad var pieņemt, ka īpašuma tirgus vērtība patlaban varētu sasniegt 24 miljonus eiro.

"Delfi", atsaucoties uz LTV raidījumu "de facto", jau vēstīja, ka jūlija beigās valdība slepenībā izteica ekskluzīvu piedāvājumu amerikāņu investīciju fondam "Ripplewood", kura piedāvājums bijis viens no zemākajiem.

Pēc neoficiālām ziņām, "Ripplewood" piedāvātā cena bija zem 100 miljoniem eiro. Tādēļ, visticamāk, par labu amerikāņiem nospēlējuši ģeopolitiski apsvērumi - lai Latvijas banku tirgū būtu ne tikai vietējais, Skandināvijas un Krievijas kapitāls, vēstīja raidījums.

Tiesa gan, valdība pacēlusi cenu virs 110 miljoniem eiro. Tik vērta ir valsts daļa bankas kapitālā. Papildus vēl "Citadelē" palikuši 64 miljoni subordinētajā kapitālā, ko bankai ar laiku valstij jāatmaksā.

Privatizācijas aģentūra skaidro: izvērtējot līdzšinējos investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība investoru piesaistes procesa noslēguma posmā vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus.

Investoru piesaistes process sākās 2014.gada janvārī un tas ir jāskata kopsakarībā ar Eiropas Komisijas (EK) noteiktajiem bankas "Citadele" akciju pārdošanas termiņiem. Tiešās pārdošanas modelī "Société Générale" kopumā bija uzrunājusi aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku. Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori uzsāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti.

2013.gada jūlijā valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele", ņemot vērā to, ka sākotnēji "Parex bankas" restrukturizācijas plānā paredzētais mērķis - stabilas finanšu institūcijas izveidošana - ir sasniegts, atgādina Privatizācijas aģentūra.

"Citadele" 2013.gadu noslēdza ar 15,2 miljonu eiro peļņu. 75% mīnus vienas akcijas īpašniece ir VAS "Privatizācijas aģentūra", bet 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!